Германска компания строи фабрика за електромобилни части в Сърбия

Компоненти

В този  блог: Голяма немска компания ще строи завод за електромобилни части в Сърбия.

Немците лека полека започват да навлизат в електромобилния свят и някои компании като Daimler вече започнаха да произвеждат компоненти за електромобили...

Като цяло обаче секторът все още изостава заради силата на дизела, който продължава да властва в страната. От друга страна днес немският КАТ публикува информация за рекорден брой регистрирани 3,792 електромобила през март. Може да е нов рекорд по продажби, но реално бройката е нищожна за германския пазар.

Очевидно преходът към електрическа мобилност в Германия няма да е лек и на местно ниво нещата ще отнемат повече време и ще струват доста повече пари. Това вероятно е една от причините компания като ZF Group да насочи поглед към Източна Европа и по точно гр. Панчево, Сърбия, където планира да започне строеж на завод, в който да се произвеждат различни видове части за електрически превозни средства.

ZF Group има намерение да инвестира €85 милиона в този проект, който е планиран да стартира през следващата година. Фабриката ще бъде разположена на площ от 25,000 кв.м и за начало там се предвижда персонал от 540 служители.

В първата фаза от развитието на завода, немската компания планира да произвежда електромотори, електронни и механични скоростни кутии, микропревключватели и платки.

Втората фаза на развитието на завода през 2022 г. ще се води от ZF Friedrichshafen поделението, когато се планира изграждането на производствена линия на още 25,000 кв.м площ. На този етап от развитието и персоналът също ще се увеличи с между 800 и 1,000 служители.

ZF Group разполага с 230 офиса в 40 страни по цял свят и над 140,000 души персонал, а този ход е част от планирано навлизане в електромобилния бизнес, за което компанията е предвидила €2 милиарда за инвестиции.

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Добре де, защо Сърбия?Как пък не направиха един завод тука?!Сърбия не е членка на ЕС, т.е. за внос и износ от и към тази държава се дължат мита, еко такси и т.н., които при нас липсват.Да хубаво е и техния регион да се развива, но не разбирам какво ни лиспва на нас, че все ни пропускат, когато става въпрос за подобен вид производство.Нас само ни залъгват с обещания за заводи и накрая нищо...

Ники
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

... липса на работна ръка, а и други спънки сигурно има при нас ...!

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

При нас корупцията е голяма - администрация, полиция, съд, прокуратура, има много гладни на всички нива.
Наскоро даже разкриха и че НАП рекетира

Петър Керанов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения