Няма редки метали – няма проблем... или има?

Компоненти
В този блог: Електромотор без редки земни материали разработи UQM.

UQM Technologies може и да не ти говори нищо и затова кратко я представяме като производител на електромотори. Последният им проект – вече патентован мотор за електро коли без редки земни материали...

Електромоторите на повечето от сегашните електромобили съдържат такива и според компанията освен че са редки те създават силни и постоянни магнитни полета. Другият проблем с редкоземните материали е, че добиването им е вредно за околната среда, а с увеличаване броя на електромобилите и вятърните генератори има опасност от редки да се превърнат в несъществуващи.

Затова идеята да се направи електромотор без такива ни допада много и новият дизай на UQM е с производителност като на вече предлаганите от компанията електромотори. С други думи липсата на въпросните редки материали не е проблем. Проблем ще има, ако ги изчерпим.

UQM ще продължава да прави мотори и без редкоземни материали, и с такива, но вече ще има опцията да реагира при промени в цените на редките магнити.

Такива не са изключени предвид факта, че голяма част от залежите са в Китай и на политическа основа са възможни какви ли не игри. Без нужда от такива материали един производител става много по-независим от конкретен компонент.

Сега новият електромотор е на фаза прототип и от компанията казват, че първите тестове постигат поставените цели и може да се премине към следваща фаза на разработка. Тя е възможна най-вече благодарение на субсидия от $4 милиона отпусната на UQM от енергийното министерство на САЩ.

От: Charged EVs

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума