До 10 години всички автобуси в Амстердам ще са електрически

Полезно и ефективно
В този блог: Холандската столица електрифицира изцяло обществените автобуси.

До 2025 г. градът планира пълна замяна на използваните в момента дизелови автобуси с електрически...

Според един от членовете на градския съвет, "Този проект означава, че казваме довиждане на символичното поведение и пилотните проекти. Ние просто решихме да го направим, не само да експериментираме с пет автобуса."

Планът на градската управа включва доставка на първите 40 автобуса в рамките на около две години, след което до 2025 г. всички дизелови автобуси поетапно ще бъдат заменени с електрически.

"Ще направим Амстердам по-устойчив в голям мащаб, заедно с партньори, които имат големи амбиции," казват още от кметството.

Амстердам не е първият холандски град където тръгват в посока електрифициране на градския транспорт. В Брабант също има автобуси с батерии, а в Утрехт и Маастрихт има малки тестови проекти. Автобусната компания Abellio, 100% притежание на холандските национална железопътна компания NS, ще предостави 300 електробуса на Лимбург, ако спечели концесията.

Само за 10 години да си сменят автобусите в Амстердам да са на ток е супер мащабна инициатива. Ще са нужни значителни инвестиции, но електробусите ще допринесат значително за изчистване на градския въздух, за комфорта на пътниците и за много по-ниски оперативни разходи.

Поздравления!

Снимка: "Amsterdam CS busstation bus Landsmeer" by Smiley.toerist - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Чудесно! Много се радвам за тях, а и това изказване е заковано на място - стига с експериментите и пилотните проекти! Явно вече е доказано по безспорен начин, че нещата работят.

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари