#ForThePlanet! 200 нации единодушни за климатичните промени

Полезно и ефективно

В този блог: На 12 декември 2015 г. светът постигна историческо споразумение за ограничаване използването на изкопаеми горива.

Трудно е за вярване предвид неистовия отпор на петролната индустрия, но конференцията за климатичните промени COP21 в Париж завърши с успех – 200 държави сключиха нов договор за ограничаване на затоплянето на планетата до 1.5° C, с което завинаги промениха курса на развитие на човечеството...

Това постижение за нашата планета е невероятно, но е само началото и постигането на заявеното няма да е никак лесно. Споразумението от Париж (пълен текст на английски) е пълно със заявки и обещания, без да има ясно дефинирани "наказания" при неспазване на поети ангажименти. Но самият факт, че всичките 200 нации демонстрираха единодушие по вероятно най-важния въпрос за нашето съществуване за пръв път в историята, е изумителен.

Това повратно споразумение изпрати моментален сигнал към бизнеса и инвеститорското общество, че идва краят на ерата на изкопаемите горива. Един бърз пример идва от далечна за нас Япония, където производителите на стомана стартират пилотен проект за намаляване на вредните емисии.

Ще е нужно много повече от това, обаче. Голяма част от трилионите долари инвестирани в извличане на суров петрол от земята трябва някак да се пренасочат към възобновяемите технологии. По пътя вероятно ще има големи финансови сътресения, но и новите възможности за печалби, при това от далеч по-незамърсяващи дейности, са повече от обещаващи и е въпрос на време повече инвеститори да започнат да променят посоката.

За да се стигне до резултата от COP21 конференцията хиляди хора са работили в продължение на години. Вече си имаме и мощно електромобилно движение, "разпалено" от Tesla Motors. Соларните и вятърни централи по света растат и като добавим личното желание за използване на новите по-чисти технологии на всеки от нас, подобренията за всички ни са само въпрос на време.

Премини на по-чисто!


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари