Бърза зарядна мрежа за електромобили свърза Словакия

Полезно и ефективно

В този блог: GreenWay е монтирала зарядни станции свързващи западна и източна Словакия.

В имейл до Cleantechnica компанията пише, че мрежата се състои от 15 бързи DC зареждачки с мощност 50 кВт, разположени основно по маршрути между Братислава и Кошице...

За да тестват мрежата, хора от екипа на GreenWay са шофирали Nissan LEAF електромобила от единия до другия край на страната и са направили видео от пътуването (можеш да го видиш отдолу).

Подготвяме още един блог, за компания на име Voltia, която първоначално е била едно цяло с GreenWay, но впоследствие решават да ги разделят и сега има две направления на бизнеса – мрежа от зарядни станции и лизинг на лекотоварни електромобили.

Влизането в мрежата на GreenWay става с регистрация, след което компания изпраща карта за достъп до станциите. Само регистрирани потребители имат достъп до зареждачките, с някоя от следните месечни тарифи:

0€ месечна такса + 0.50€/минута

Тази програма няма такса. Плаща се само заредената електроенергия – 0.50€ на минута. Подходяща е за потребители, които ще ползват мрежата само от време на време.

Пример: 20 минути зареждане струва €10 (обикновено за това време се зареждат 12 кВтч достатъчни за около 80 км пробег)

19€ месечна такса + 0.20€ на минута

Тази програма е подходяща за потребители, които зареждат в продължение на повече от 20 минути поне 4 пъти месечно. Цената на минута зареждане е 0.20€ на минута. Излиза с 60% по-евтино отколкото при горната тарифа, при която няма месечна такса.

Пример: 20 минути зареждане (без месечната такса) струва €4 (важи горното – зареждат се обикновено 12 кВтч)

69€ месечна такса + 0.10€ на минута

Тази програма е подходяща за постоянно зареждащи потребители. Тарифата е 5 пъти по-ниска от първата и 2 пъти по-евтина от средната.

Пример: Пример: 20 минути зареждане (без месечната такса) струва €2 (важи горното – зареждат се обикновено 12 кВтч).

При последния вариант, ако приемем, че зареждаш веднъж дневно в рамките на работната седмица, разделяме 69€ на 22 дена. Това прави около 3€ на зареждане. Ето го и сметнато за по-добър ориентир:

3€ на зареждане (от таксата разбито на брой зареждания) + 2€ добавка за тарифирането на минута = общо 5€ на зареждане.

Това е за 12 кВтч според примера или по 0.42€ на кВтч. По цените на тока в България (дневна тарифа 0.25 лв/кВтч или 0.13€ за трифазен ток) най-изгодната оферта на GreenWay за DC зареждане излиза около три пъти и половина по-скъпо спрямо това да зареждаш от собствен трифазен източник. Цената се променя при различен брой зареждания.

Това последното (но не и първите две) звучи прилично като за DC бързо зареждане, но има и още – GreenWay предлага роуминг с оператори от съседните Австрия и Словения. Повече инфо за системата ще намериш на интернет страницата на GreenWay.

От: EV Obsession


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Шапка им свалям, здравата работят в централна Европа!

Zlati Zlatinov
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения