Самоуправляващите се коли носят приходи от €17 трилиона в ЕС до 2050 г.

Полезно и ефективно

В този блог: Проучване, поръчано от Nissan, разкрива основните икономически и социални ползи на самоуправляващите се превозни средства.

Всеобщо подобряване на мобилността и намаляване на инцидентите са сред основните ползи...

Истинският финансов и социален ефект на самоуправляващите се автомобили по пътищата на Европа бе показан за първи път чрез инфографика. Nissan разкри едно от най-подробните изследвания по темата.

Изследването на ефекта, който ще има въвеждането на самоуправляващи се автомобили, е проведено от Policy Network. Фирмата за изследвания е била наета от Nissan Europe с цел да анализира социалните и икономически възможности, които новата технология предлага. Докладът засяга също и основните стъпки, които трябва да бъдат предприети от правителствата, за да се преодолеят очакваните технологични и социални перипетии. Фокусирайки се върху Германия, Испания и Великобритания, изследването разкрива възможния икономически ефект върху целия район.

Според изследването, самоуправляващите се автомобили ще допринасят по 0.15 процента на година към европейския икономически растеж. В резултат на което брутният вътрешен продукт на Европа през 2050-та би бил с 5.3 процента по-висок от сегашния. Очаква се дотогава самоуправляващите се автомобили да са допринесли с близо 17 трилиона Евро към европейския БВП.

Изследванията са проведени с 6,000 възрастни от 6 европейски страни. Ето и основните резултати:

  • Като едно от най-големите предимства се смята по-добрата мобилност за всички (58%).
  • Повече от половината анкетирани (52%) смятат, че най-големият плюс за обществото ще бъде намаляването на инциденти, причинени от човешка грешка. А също и премахването на опасните шофьори от пътя (43%).
  • По-малкото инциденти и намаляването на стреса са оценени като най-положителни ефекти върху здравето (56%).
  • 4 от 5 (81%) от анкетираните казват, че са били заети с други неща докато шофират. Следователно един от основните положителни ефекти към начина на живот ще бъде възможността човек да прави нещо друго освен да шофира докато е в автомобил.
  • Всеки четвърти от хората планиращи да си купят кола в следващите над 5 години биха обмислили автомобилът да е самоуправляващ се.

От: Electric Cars Report


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения