Нови електробуси за летището на Сидни от началото на 2017 г.

Полезно и ефективно

В този блог: Шест автобуса с батерии ще возят пътници на летището в Сидни.

Летищният бус оператор Carbridge, Gemiland coachworks и китайският производител BYD пускат шест нови електрически автобуса по перона на летище Сидни...

Новите електробуси ще се управляват от Sydney Airport Corporation Limited като част от инвестиция за $5 милиона в природосъобразни транспортни технологии.

Всеки от електробусите може да превозва до 70 пътника и според BYD може да измине до 500 км с едно зареждане (до около 100 обиколки на перона). Досега не сме попадали на новина за електробуси с такъв огромен пробег, но обяснението е в техническата част по-надолу. Освен това маршрутът е лек и без множество спирания и потегляния като по типичен маршрут в градска среда.

Electric Blu Toro електробусите са произведени съвместно от BYD и Carbridge, върху разработени специално за модела Gemiland шасита от олекотен алуминий. Целта е да се постигне значително по-ниско тегло заради тежките батерии. Предната ос е производство на ZF, а задната е по техен лиценз и в нейните главини са монтирани два електромотора с постоянни магнити всеки с мощност 90 кВт и въртящ момент 350 Нм, с течно охлаждане. Максималните обороти на валовете им са 7,500 об/мин, за максимална скорост на електробуса 70 км/ч.

Стигаме и до батерията, а тя е голяма. Много голяма – 324 кВтч капацитет с желязо-фосфатна 400V технология на BYD. Разделена е на две части (свързани паралелно) – едната е върху покрива отпред, а другата в задната част където е двигателният отсек на автобусите задвижвани с горива.

byd-elektrobus-letishte-sydney

Като за такава яка батерия – и зарядните са подобаващо яки. Две Mennekes 40 кВт AC зарядни за общо 80 кВт зарядна мощност. За начало, на летището са монтирани 6 зарядни станции свързани с мрежата, но дългосрочният план е да се осигури ток от слънчева енергия, което в Австралия е логично решение.

Новите електробуси ще заменят настоящите дизелови автобуси, които обслужват 7 километровия маршрут между T2/T3 терминалите и Blu Emu Car Park. Според сметките на летищната управа с тях ще бъдат превозвани над два милиона пътници, посетители и летищни служители годишно.

Чудесно като за старт на 2017-та и очакваме още такива електробусни новити от цял свят през новата година!

От: EV News


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума