Китайски компании планират мега соларен парк до Чернобил

Полезно и ефективно

В този блог: Нов проект за добиване на електроенергия в района на бившата ядрена централа.

Печално известният Чернобил все още е призрачно място, въпреки че все повече туристи посещават района. Сега две китайски компании предлагат да покрият увредената от радиация след аварията в централата през 1986 г. земя със соларни панели с инвестиция за $1 милиард...

Поделение на един от китайските концерни за възобновяема енергия Golden Concord Holdings (GLC) ще достави и монтира соларните панели на избраното място, след което държавната China National Machinery Corporation (Sinomach) ще изгради индустриално соларно съоръжение. Според украинския министър на околната среда това е "Евтина земя с много слънчева светлина, което е солидна основа за проекта, заедно с наличната електрическа инфраструктура, която може да се използва отново."

В прес съобщение на GLC за проекта пише, че той вероятно ще стартира още през тази година със "значителни социални и икономически ползи вследствие на опита ни да обновим някога унищожената зона с инвестиция в 'зелена' възобновяема енергия."

Досега околната зона, включваща град Припят, беше затворена, с изключение на ограничени разрешения за фермерска дейност, но все така върху земи, които се смятат за замърсени. На предишни жители на областта се разрешава да посещават два пъти годишно старите си домове и да наглеждат гробове на роднини.

Около Чернобил има подновен интерес и заради скорошните масивни инженерни действия в бившата ядрена централа. Те се изразяват в придвижване на вероятно най-голямата стоманена конструкция в света над голяма част от разрушената структура, за да се предотврати допълнително изтичане на радиация.

Това, което вероятно повечето хора веднага ще се запитат е какви мерки ще бъдат предприети за защита на хората, които ще изграждат соларното съоръжение, но нито от китайска, нито от украинска страна засега са предоставени някакви подробности за това.

Еколози посетили затворената зона казват, че там има изобилие от диви животни като елени, мечки и вълци, но други изследователи твърдят, че в района все още има доказателства за замърсяване. Насред тези противоречиви данни построяването на огромно соларно съоръжение в района ни звучи интересно, но и изключително предизвикателно. На теб?

От: Cleantechnica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Доста интересно. Ако стане факт, наистина ще е добре за региона и страната. Ако са сериозни китайците, и от Украйна се заемат да им съдействат, а не да искат рушвети за това и онова, нещата ще се получат. Със сигурност са замерили стойностите на радиацията, и знаят до колко е безопасно да се работи. А и до колкото знам новия саркофаг го нахлупиха директно върху стария, така че изолацията ще трябва да е добра. А иначе на животинките радиацията не им пречи, те не могат да разберат опасностите,...

Доста интересно. Ако стане факт, наистина ще е добре за региона и страната. Ако са сериозни китайците, и от Украйна се заемат да им съдействат, а не да искат рушвети за това и онова, нещата ще се получат. Със сигурност са замерили стойностите на радиацията, и знаят до колко е безопасно да се работи. А и до колкото знам новия саркофаг го нахлупиха директно върху стария, така че изолацията ще трябва да е добра. А иначе на животинките радиацията не им пречи, те не могат да разберат опасностите, които крие....

Виж още
Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари