Електрическа магистрала с дължина над 1,500км се задава в Австралия

Полезно и ефективно

В този блог: Австралия започва изграждането на най-голямата електрическа магистрала в света.

Само преди седмица Канада обяви плановете си за изграждането на мрежа от 102 бързи зарядни станции, която да покрие една от най-големите магистрали в страната, а сега и Австралия се включва с подобен проект.

Големите държави с ниска гъстота на населението изпитват по-големи затруднения при разполагането на мрежи за зареждане на електрически автомобили за пътувания на дълги разстояния, но това не спира Австралийците да потърсят решение на проблема

Въпреки че в към момента там има регистрирани едва 1,000 електромобила, нов интересен проект, който стартира от днес е на път да донесе положителни промени, и вероятно би спомогнал за по-широкото приемане на електромобилите.

Страната обяви днес старта на нова "електрическа супер магистрала", която ще покрие разстояние от над 1,600км с бързи зарядни станции за електромобили.

Министърът на околната среда и пътищата Стивън Майлс коментира инициативата така:

"Този проект е амбициозен, но ние искаме възможно най-много хора да получат допълнителни стимули за закупуването на електромобил, като част от нашия преход към едно по-чисто и зелено бъдеще. Днес обявяваме първите 18 града, които съставят първата фаза от Electric Super Highway."

До края на тази година собствениците на електромобил ще могат да пътуват безпроблемно от южната граница на държавата до далечния север. Още по-добрата новина е, че за начало зареждането на тези станции освен бързо ще бъде и безплатно.

Станциите ще бъдат снабдени и със соларни панели, за да може по този начин вредният им отпечатък да се сведе до минимум и да се използва максимално чиста енергия.

Не потвърдиха обаче точно какъв тип зарядни станции ще бъдат разположени, освен това, че ще предоставят възможност за зареждане на Ниво 2 и Ниво 3, което значи че повечето електромобили на пътя днес ще могат да зареждат на тези станции.

Наскоро в Австралия бе инсталирана и най-голямата система от стационарни батерии в света с помощта на Tesla в опит да се подпомогне електрическата система в Южна Австралия, която от години изпитваше затруднения и често оставяше много хора без ток със седмици.

Това са локациите на станциите за бързо зареждане, обявени днес: Cairns, Tully, Townsville, Bowen, Mackay, Carmila, Marlborough, Rockhampton, Miriam Vale, Childers, Maryborough, Cooroy, Brisbane, Helensvale, Coolangatta, Springfield, Gatton и Toowoomba.

Ето как изглежда и първата отсечка от маршрута, по който ще бъдат инсталирани бързите зарядни станции.

Карта на Electric Super Highway

Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

За 1500км и само 5 зарядни като на Тесла добре, който кара Ел Мобил с 120км пробег няма да тръгне 1500км в една посока, че с толкова зареждания ще си намрази колата

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения