Продажбите на електрически автобуси са се увеличили с 40% от 2016 насам

Полезно и ефективно

В този блог: Проучване на Navigant Research дава инфорамция за ръста на пазара на електрически автобуси през изминалите 18 месеца.

Електрическите автобуси започват да набират все повече популярност и за изминалите 18 месеца продажбите в световен мащаб са се увеличи с 40% сочи проучване на Navigant Research.

Въпреки подобренията в технологиите и прогресивно спадащите цени на батериите обаче от Navigant Research смятат, че автобусите с бензинови и дизелови двигатели ще продължат да доминират на пазара най-малко още десет години.

Разходите по експлоатацията на електрическите автобуси безспорно е по-ниска, но на този етап първоначалната инвестиция в тях е все още значителна и това вероятно е една от причините да виждаме все повече електрически автобуси в регионите, където са налични държавни субсидии. 

Компании като Proterra обаче имат частично решение на този проблем, и за да направи своите електрически автобуси по достъпни компанията въведе новаторски модел за финансиране на лизинг, който позволява на транзитните агенции да закупят електрически автобуси на приблизително същата цена като задвижваните от течни горива. 

Наскоро Proterra започна и съвместна работа с LG Chem по разработването на нови батерийни клеткиOт Proterra твърдят, че вече са продали 400 електробуса, а поръчките продължават да се трупат и наскоро компанията е получила нова голяма заявка от Сиатъл за 120 нови електро возила.

Лос Анджелис също се сдоби със 100 чисто нови електробуса този месец, а от Volvo току що обявиха, че тази седмица ще представят новата версия на своя електрически Volvo 7900 автобус, който е с подобрен пробег, повече опции за зареждане и възможност за избор от няколко вида батерии.

Пазарът на нови автобуси представлява приблизително 17% от общите продажби на нови търговски превозни средства в световен мащаб, а прогнозите са, че те ще се увеличат от малко над 800,000 през 2017, до над 1 милион през 2027.

Според проучването през тази година задвижваните от дизелови двигатели автобуси представляват 58% от общия пазар и дялът им ще спадне до 51% през 2027 с прогресивното навлизане на електрическите им братя.

С темповете, с които технологиите се развививат обаче може да са нужни по-малко от 10 години на електрическите автобуси да изместят конвенционалните от употреба.

Все повече компании започват да работят заедно в опит да съкращават срокове, разходи и да обединяват усилия в по-бърз преход, така че изпълнителният директор на Proterra може да се окаже прав, че електрическите автобуси ще доминират на пазара по-рано от очакваното.

Още по темата:

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума