Един държавен стимул да си вземеш електро кола, който явно работи

Полезно и ефективно
В този блог: Възможността за зареждане на електромобил по месторабота е добър стимул за покупка.

Оказва се – и си има резон в това – че ако на фирмения паркинг има зарядна станция за електромобил, служителите са много по-склонни да си купят такъв. Поне така показват резултатите от стартиралата в началото на 2013 г. кампания на американското енергийно министерство EV Everywhere Workplace Charging Challenge...

Защото това със зареждането на електромобили, ако нямаш гараж, си е предизвикателство. Каква причина имаш да си купиш електро кола, като няма къде да я зареждаш вечер? Нямаш особен мотив. Но ако там където работиш има зарядни устройства, тогава нещата се променят.

Въпросната програма на енергийното министерство на САЩ цели да стимулира работодатели да монтират зарядни станции за електромобили на своите паркинги или гаражи. Това, от своя страна има за цел да стимулира служителите да си купят електромобил.

От 30 включили се в началото на 2013 г. сега в програмата вече има над 150 участника, с 300 оборудвани с инфраструктура за зареждане фирмени площи, които обслужват над 600,000 служители.

Статистиката показва, че след монтиране на станции служителите на съответните компании са станали 20 пъти по-склонни да шофират електромобил от масовия потребител. Точните данни засега са, че един на всеки 73 служители работещ в участващите в програмата компании кара електромобил, в сравнение с националната статистика за 1 на около 1,400.

На този етап участниците в програмата са намалили годишното потребление на гориво с около 3 милиона литра гориво. Според американците това е горивото използвано от около 1,500 коли, но в Европа сме по-икономични и вероятно цифрата би изглеждала различно.

Програмата ще продължи до 2018 г. и очакваме много нови участници да се включат. Тази седмица вероятно ще имаме възможност да я представим на нашето правителство, с предложение тя да бъде приложена и в България.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари