Автоматизиран от Bosch Tesla Model S движи сам по магистралата

Технологии
В този блог: Нови тестови електрически автомобили за автоматизираното шофиране в автопарка на Bosch.

Bosch разработва автоматизираното шофиране за серийно вграждане във всички видове превозни средства, но в случая ни интересува точно едно определено превозно средство – Tesla Model S...

За да се движат сами, инженерен екип на Bosch подобрява два Tesla Model S. Във всяка от двете коли са монтирани 50 нови Bosch компонента, включително стерео видеокамера (SVC), с която автомобилът разпознава лентите за движение, пътните знаци и свободните пространства.

И в двата електромобила са прокарани 1,300 метра кабели, фиксирани с 400 кабелни връзки и след около 1,400 часа работа по тях те са готови за високоавтоматизирано шофиране и според компанията могат да се движат напълно самостоятелно по автомагистрала, без никаква намеса на водача.

Звучи непознато – обикновено трябва сами да управляваме колите си. И точно това непознато усещане вероятно кара всеки да се запита какво е нивото на безопасност. Логично е да смятаме, че високоавтоматизираните автомобили трябва да функционират безотказно, дори и при повреда на някой компонент.

Според Bosch единственият начин да се постигне това е с подсигуряващ дизайн на критичните системи за безопасността – спирачките и кормилното управление. Например, и двата тестови автомобила са оборудвани с iBooster – електромеханичен спирачен усилвател и с електронната стабилизираща програма ESP®. Тези компоненти могат да спрат колата независимо един от друг, без нужда от намеса на водача. Електрозахранването и най-важните управляващи блокове също имат подсигуряващи системи.

Чудим се само какъв е алгоритъмът за защита против любителите на зиг-зага и летенето по магистралите.

Повече инфо за системата от Bosch са ти приготвили на адрес www.automated-driving.com

Източник: Прес съобщение Bosch

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения