Mercedes-Benz вече продава батерии за домове и офиси

Технологии

В този блог: Daimler започна да предлага стационарни батерии.

Наричат ги стационарни енергийни решения, имат си гравирана звездата на Mercedes-Benz и са предназначени да съхраняват и предоставят енергия на сгради...

След като преди време премести производството на батерии, Daimler пуска тези нови стационарни енергийни модули под марката Deutsche ACCUMOTIVE и ги предлага чрез търговски партньори и компании.

Някои от тях са доставчика на енергийни услуги Energie Baden-Württemberg (EnBW), соларните спецове SMA и други, които предлагат всичко от съвети, през планиране до изграждане на индивидуални енергийни решения.

Обикновено стационарните батерии вървят с монтаж и на фотоволтаични системи и в Германия вече има около 500 обучени монтажисти работещи с партньорите.

Интересно решение от страна на Daimler да се използват разработени за електромобили батерии като стационарни. Причината според компанията е, че те се търсят много и не се налага да се справят с тежките пътни условия, което ги прави много по-лесно продаваеми. Е, вероятно и за електромобили ще се поразмърдат в компания по някое време...

Системата на Mercedes-Benz (кликни тук за PDF с технически данни) може да включва до осем батерийни модула с капацитет 2.5 кВтч всеки, за общо 20 кВтч. Най-се осмисля, ако имаш соларни панели на покрива, които произвеждат ток от слънцето, съхраняван в батериите. Има ефект и в държави с дневна и нощна тарифа на тока – батериите се зареждат през нощта с по-евтиния ток, който ползваш след това през деня вместо по-скъпия.

При стационарните батерии обаче трябва да се има предвид, че капацитетът е условно нещо. Точно се сдобихме с една такава у дома – външна за мобилни устройства – с капацитет 15,600 мАч. На нея пише още и – реален капацитет 10,200 мАч. Да, стряскащо голяма разлика, но за по-успокояващо да я наречем буфер. Просто да имаш идея, че трябва да четеш (малкия шрифт) когато купуваш външна батерия.

Химическият състав на батериите е никел - манган - кобалт, с 8,000 цикъла за около 22 години живот (8,000/365).

Ето и цените на системата:

  • Mercedes Home 5.0: от €4.995;
  • Mercedes Home 7.5: от €7.500;
  • Mercedes Home 10.0: От €10.500;
  • Mercedes Home 20.0: От €19.995;
  • Инвертор: €4,000.

Към тези цени естествено се добавя и монтаж, чиято цена се определя според системата.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Каква е цената?

Пламен Стоянов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Ето, добавих в края на блога каквото откривам засега.

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения