Tesla софтуер 8.0 – по-умен Автопилот и по-пипната мултимедия

Технологии

В този блог: Новата версия 8 на софтуера на Tesla с най-голямата промяна в интерфейса досега.

От 23 септември Tesla започна да зарежда през интернет "най-голямата актуализация на софтуера от пускането на Model S на пазара"...

В 8.0 няма значителни нововъведения като в предни версии на софтуера. По-скоро са множество малки добавки, които обаче подобряват осезаемо интерфейса и различни функции на системата. И ако има нещо супер готино в колите на Tesla (говорим за Model S и X), то е, че и най-старата да имаш (от 2012 г.) пак получаваш най-новия софт.

С версия 8.0 Tesla обновява автопилота, навигацията, картите и медия плеъра, но има и нещо ново – Cabin Overheat Protection, с фокус върху безопасността на децата и животните. Тази функция поддържа оптимална температура в колата, дори тя да не е стартирана и е възможна заради големите батерии на Tesla.

Интуитивен медия плеър

Медия плеърът е изцяло преработен и персонализиран така че любимите песни или клипове да са на централно място отпред. Търсенето е по-лесно достъпно и по-разширено, включително през USB устройство.

Гласови команди

Гласовите команди са по-лесни за използване и работят по-бързо, което намалява до минимум разсейването. Ето как работят:

  • Активиране на гласови команди с едно натискане на бутон на екрана;
  • Командите се изписват на екрана зад волана за потвърждение;
  • Визуални подсказки напомнят какви са възможните команди.

Карти и навигация

Картите са обновени, така че вече да се показват на целия екран, с най-важните подробности за пътуването. Контролната лента се скрива автоматично, за да не пречи на навигацията. Ето някои от подобренията:

  • Търсене на дестинация с едно натискане или гласова команда;
  • Мащабиране според мястото, така че да се показват най-търсените детайли;
  • Маршрут към дома или работата с едно плъзване;
  • У дома плъзваш бутона на навигацията надолу в приложението за карти и навигацията ще те води до работата. Когато си някъде навън плъзваш надолу и се активира маршрут към дома ти.

Защита от прегряване на купето

Според Tesla това е първата в света такава функция, с която температурата в колата остава комфорнти с часове, дори колата да не е стартирана. Звучи полезно и е интересно да видим колко енергия изразходва тази функция за 2 или 3 часа.

Планиране на пътувания

Обновеното приложение за планиране на пътувания показва в по-изчистен вид маршрута преди потегляне, като картите може да се мащабират за показване на целия път. С включване на Drive навигацията се стартира автоматично и започва да те насочва към първата точка по маршрута.

tesla-model-s-test-llidar

Подобрения в автопилота

Tesla преминава към това да използва радара в по-голяма степен за работата на автопилота, отколкото камерите. С подобрения в обработката на сигнала радарът постоянно прихваща картини от околността и създава триизмерно изображение.

Сега екранът показва страничните коли влизащи в някаква крива (променящи посоката си на движение). В добавка е променен и Autosteer индикаторът, който показва по-ясно, че функцията е включена. Ето някои от над всичките 200 подобрения в автопилота с версия 8.0 на софтуера:

  • Автопилотът е настроен да реагира по-прецизно и гладко в бавния трафик;
  • Сега Autosteer функцията води колата при магистрални изходи;
  • Индикаторите на автопилота са с нов дизайн;
  • Автопилотът следи с две коли напред, което подобрява времето за реакция при иначе непредвидими ситуации на аварийно спиране;
  • Колата се изнася повече при задминаване, ако задминаваната кола е близо до страничната лента.

По мрежата вече започнаха да се появяват първите отзиви и блогове за новия софтуер и специално ще разпитаме приятели с Model S в България за лични впечатления от "осмицата". Подобренията са все повече и само след година тези и още много предстоящи ще влязат в масовия Model 3. Дали има по-чакана кола?

За повече инфо с картинки за 8.0 версия на софтуера иди на тази Tesla страница.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Струва ми се, че първата кола, в която шофьорът ще се превърне в пасажер с наблюдателски функции, ще е Тесла

Стефан Николов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Ако считаш тази на Google за кола...

Влади Иванов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

"X"ecutive limousine без шофер, например ^_^

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари