35% по-евтини Tesla батерии и новите 2170 клетки вече в Powerwall 2

Технологии

В този блог: Ново Tesla видео показва 35% намаление в цената на батериите.

Последното, което има като информация от Tesla за цената на батериите, е от началото на 2016 г. – "под $190/кВтч". Сега компанията вече произвежда клетки в Гигафабриката в Невада и това изглежда очакват да намали дори повече цените...

Обявената цел на Tesla беше да свали цената на батериите с 30%, но в ново видео по екраните в салоните на компанията се вижда едно "35% намаление в стойността на батериите". Над него все пак пише Finished product, което вероятно означава, че ще постигнат това намаление когато Гигафабриката заработи на пълни обороти.

Ако вземем за база предишните $190/кВтч с тези 35% надолу цената би трябвало да спадне на около $125/кВтч. Tesla и Panasonic вече започнаха да произвеждат новите 2170 клетки в Гигафабриката, предназначени за Powerwall 2 и за Model 3. Ако приемем, че неговата базова батерия ще е 60 кВтч, при $125/кВтч цената й би била $7,500 (при базова цена $35,000 на модела в САЩ).

Целта на Tesla беше да постигнат такива намаления преди 2020 г., но може и да се получи с година-две по-рано. Причината за това е в скоростния строеж на Гигафабриката и започналото там производство на клетки.

Ето видео от EVAnnex, заснето в сало на Tesla:

Тези нови клетки вече се вграждат и в Powerwall 2 – новата версия на стационарната батерия на Tesla, за която според Electrek има близо 40,000 заявки. За Powerwall 2 поръчка се изисква капаро от $500, но тези нови модули са огромен скок спрямо първите, защото са с двойно по-голям капацитет и на по-ниска цена.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари