Соларният покрив на Tesla на цена €220 на квадрат, но при едно условие

Технологии

В този блог: За начало Tesla ще предлага два модела от новите соларни керемиди.

Стартират с моделите имитиращи черно и текстурирано стъкло, на цена около €220 за квадратен метър...

Преди да обявят цената, Елон Мъск каза, че тя ще е сравнима или по-ниска от тази за стандартен покрив, след като се отчете спестяването на енергия и по-късно дори добави, че може да е така дори без отчитане на този показател. Сравнението му обаче вероятно е спрямо американския пазар.

Има една важна подробност за соларните покриви на Tesla – не всички плочки могат да генерират електрическа енергия, но отдалеч всички изглеждат еднакво.

Въпросното едно условие, за което става дума в заглавието е, че цената от около €220 на квадрат е смятана при 35 процента генериращи енергия плочки и тяхната цена на квадрат е дори по-висока от тази на "не-соларните" плочки. Според Мъск, на някои покриви ще може да се монтират до 70% соларни плочки, но като цяло те са около 40%. Цената на самите соларни плочки е около €430 на квадрат или почти двойно.

Tesla смята, че ценното на соларния покрив е в неговата издръжливост и способността му да генерира електроенергия в продължение на десетилетия. Мъск уточни, че ще дават гаранция за плочките за целия живот на къщата или безкрайно, което дойде първо. Безкрайността още не е дошла, но си е супер гаранция, спор няма :).

За така заявената супер издръжливост са сигурни, защото са тествали дори с голяма градушка, а причината да стартират с два определени модела е, че са получили най-много запитвания за тях.

Засега Tesla приема $1,000 депозит за соларни покриви, но заявки извън щатите ще се изпълняват следващата година. Вероятно ще трябва да си търсят подизпълнители, защото смятат да предоставят цялата услуга от демонтажа на стария покрив до монтажа и връзването на енергийната система на соларния. Очакванията на компанията са процесът да отнема 5-7 дни.

Само преди години не сме си и представяли, че ще си затворят така кръга от продукти и услуги, а само след година-две ще може да се купи почти двойно по-евтин Tesla електромобил, стационарна батерия и соларен покрив. Все от една компания. Къща му трябва на човек и малко повече парици, но все са неща дето се намират ;).


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума