Volvo и Autoliv си партнират с NVIDIA за разработка на софтуер за автономни коли

Технологии

В този блог: От Volvo планират най-късно до 2021 г. да пуснат в продажба първата си автономна кола.

Няма и седмица, след като от Audi обявиха, че започват съвместна работа с Университетa "Йоханес Кеплер" (JKU) в Линц за създаването на интелигентната кола на бъдещето от Volvo поемат по същия път след сключването на ново тристранно партньорство...

Volvo Cars и Autoliv, водеща компания в сферата на автомобилната безопасност, ще си партнират с NVIDIA за разработката на модерни системи и софтуер за автономни коли. Volvo Cars се ангажира да пусне в продажба автомобили с автономно ниво 4 най-късно през 2021 година.

Като част от сътрудничеството Volvo Cars, Autoliv и Zenuity ще използват компютърната платформа на NVIDIA AI като основа за разработката на собствения си софтуер, обединявайки две от най-уважаваните компании в сферата на автомобилната безопасност с една от водещите световни компании за изкуствен интелект.

Volvo Cars, Autoliv, Zenuity и NVIDIA ще работят заедно, за да разработят сложни системи, които да разпознават обекти в своята среда, както и да очакват и предупреждават за потенциални заплахи по време на път.

Тези системи ще могат да сравняват ситуационната осведоменост в реално време, което ще позволява планирането на безопасен маршрут, който колата да следва адаптирайки се в реално време към всякакви промени. Множеството камери ще предоставят и възможност за 360 градуса изглед на колата отвътре.

Zenuity ще предостави на Volvo Cars софтуер за самоуправление, като същевременно Autoliv ще продава този софтуер и на трети страни използвайки установената си широка мрежа за продажби, маркетинг и дистрибуция в цял свят.

"Това сътрудничество с NVIDIA поставя Volvo Cars, Autoliv и Zenuity в челните редици на бързо развиващия се пазар на автономни коли и ние ще работим усилено за развитието на автономните възможности за шофиране от следващо поколение като ускорим максимално сроковете за пускането на първото автономно Volvo, което ще предложим на пазара до 2021", споделя изпълнителният директор на Volvo Cars Hakan Samuelsson.

Главният изпълнителен директор на NVIDIA Дженсън Хуанг добави:

"Изкуственият интелект е основният инструмент за решаване на невероятното предизвикателното на автономното шофиране. Вече успешно работим с Volvo Cars от доста време и сега ще им помогнем да ускорят процеса по пускането на първата автономно Volvo давайки им една добра стартова база. Вярваме, че това е бъдещето и тази нова технология ще направи пътуването по-безопасно, ще доведе до по-зелени градове и ще намали задръстванията по пътищата."


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума