Как работи Supercharger мрежата на Tesla Motors (плюс ЧЗВ)

Технологии
В този блог: Супер зареждането на Tesla Model S е както супер просто, така и безплатно завинаги!

Както всяко нещо, обаче, и то буди въпроси. Затова намерихме за полезно да ти разкажем повече за системата, като добавяме и най-често задаваните въпроси за Супер зарядните, според Tesla Motors...

Какво е Tesla Supercharger network

Първо, да минем на български, Tesla Суперзарядната мрежа е система от зарядни станции, на които засега може да се зарежда само Tesla Model S. Станциите не са съвместими с други електромобили.

На този етап Суперзарядната технология е далеч по-напреднала от останалите по света – на Суперзарядна станция батерията на Tesla Model S се зарежда 20 пъти по-бързо, отколкото на обществена зарядна станция.

Скоро ще става и още по-бързо, защото мощността на новите Суперзарядни ще бъде увеличена на 120 кВ. Това ще направи станциите с 33% по-бързи от сегашните и зареждането на 85 кВтч батерията на Model S ще отнема само 20 минути. При това, ако още не знаеш, това е безплатно – завинаги!

Как работи

Системата е разработена така че да зарежда директно батерията с прав ток чрез специален кабел, който елиминира бордовата зарядна система. Това е всичко. Просто, като сипване на гориво директно в резервоар.

Някои Суперзарядни станции имат навеси покрити със соларни панели. Те хем осигуряват електроенергия добита от слънцето, хем сянка. В следващите няколко години Tesla Motors планира да покрие повече станции в слънчеви райони със соларни навеси, като част от грижата на компанията за околната среда.

Супер зареждането е стандартно за всички Model S с 85 кВтч батерия и опция за варианта с 60 кВтч, където може да се поръча за $2,000 или да се добави за $2,500 на произведена без опцията кола. Спираш да хапнеш или да се освежиш и за двайсетина минути зареждаш безплатно половината батерия. Звучи по-добре от 50 или 100 лв за бензин или дизел, нали?

Оптимално зареждане – най-бързо е до 80%

На Суперзарядните станции най-бързо можеш да заредиш своя Model S до 80% от капацитета на батерията. Станциите са разположени така, че тези 80% са предостатъчни да стигнеш спокойно до следващ пункт за зареждане, без да правиш компромиси.

Зареждането на последните 20% отнема почти толкова време колкото за първите 80%, поради намаляване на напрежението при допълване догоре на клетките. Подобно на пълнене на чаша с вода е – накрая намаляваш струята, за да не се разплиска водата от чашата. Или като зареждане с гориво – когато резервоарът се понапълни отпускаш пистолета, за да не влиза толкова много гориво, че иначе клапанът изключва пистолета.

Освен че е най-бързо да заредиш до 80%, така е и по-добре за батерията. Ето, например, на лаптопа, на който пиша редове, има опция да използвам само 80% от капацитета на батерията. Това я запазва повече време, затова включих опцията още щом го закупих.

След това кратко разяснение за Суперзарядната мрежа на Tesla Motors, за допълнителен ориентир, ето отговорите на често задавани според компанията въпроси.

Често задавани въпроси

Къде има Суперзарядни станции?
На удобни места покрай най-използваните пътища в Северна Америка и Европа. Най-добре ще се ориентираш за изградени и предстоящи станции от Supercharger картата на сайта на Tesla. В Европа изграждането на станции започна през втората половина на 2013 г. До зимата на 2014-та компанията планира да покрие цяла Западна Европа. За Източна Европа и в частност България все още няма конкретна информация за монтаж на станции.

Къде точно се намират зарядните колони на определен обект?
Суперзарядните станции са GPS обозначени на Google Карти. Можеш да откриеш зарядна станция на 17-инчовия екрана на Model S. На страницата на всяка станция има повече подробности.

Колко зарядни устройства има на всеки обект?
Броят на зарядните колони варира на различните обекти. Понастоящем има между 4 и 10 зарядни колони. Конкретна информация има на страницата на всяка Суперзарядна станция.

Как Tesla решава къде да монтира Суперзарядни?
Tesla разполага Суперзарядни станции покрай основните пътища, отчитайки разстоянията и местните условия за шофиране. Суперзарядните са на места, на които предпочитаме да спираме, като кафета, ресторанти и зони за пазаруване.

Как мога да помогна в моя район да бъде монтирана Суперзарядна станция?
Изпрати предложение до Tesla тук.

Как мога да заредя където отивам?
Tesla работи с хотели, курорти и други дестинации, за да насърчи монтирането на Стенни станции с по-висока мощност. Ако твоята организация се интересува от възможността да предлага зареждане на притежатели на Tesla електромобили, изпрати запитване тук или на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

karta supercharger network tesla evropa 2014

Как да използваш Суперзарядно устройство

Какво е Суперзарядно и защо е уникално?
Суперзарядно е бързо зарядно устройство способно да зареди до 50% батерията на Model S за около 20 минути. Това е около 15-20 пъти по-бързо от повечето обществени зарядни станции.

Колко струва да използваш Суперзарядно?
Супер бързото зареждане е безплатно завинаги за Model S, след включване на Supercharger опцията на колата.

Колко време отнема да заредиш?
Суперзарядните осигуряват до 50% от капацитета на батерията за около 20 минути.

Защо е безплатно?
Tesla Motors иска да насърчи притежателите на Model S да пътуват.

Винаги ли ще бъде безплатно?
Да, Суперзарядните ще бъдат безплатни за Model S варианти с включена Supercharge опция, завинаги. (Надяваме се това да важи и за бъдещите Model X и Model E.)

Как да разбера дали колата има Supercharge опция и дали е включена?
Всички 85 кВтч Model S и 60 кВтч вариантите, на които Supercharge опцията е включена, могат да зареждат от Суперзарядно. Ако имаш 60 кВтч Model S и не знаеш дали може да зарежда от Суперзарядно, свържи се с Tesla Service на (877) 798-3752 (международен номер)

Как работи Супер зареждането?
Супер зареждането на Model S е същото като използването на мобилния конектор на Tesla или стенното зарядно с висока мощност. Просто паркираш до Суперзарядна колона и включваш конектора на нейния кабел в зарядния порт на твоя Model S (във външния ъгъл на левия стоп). След като включиш кабела твоят Model S ще започне да се зарежда, като зарядният порт ще мигне в зелено, което показва, че зареждането е започнало. Можеш да следиш как върви зареждането и на екрана на таблото зад волана.

Времето влияе ли на супер зареждането?
Времето не се отразява на супер зареждането, което работи нормално при всякакви атмосферни условия. Единственото ограничение е възможно леко намаляване на мощността при температури над 38°C.

Ако имам проблем със зареждането на кого да се обадя?
Звънни на този Tesla номер: (877) 798-3752 (международен).

Суперзарядните работят ли постоянно?
Станциите са отворени 24-часа в денонощието, но близките обекти (кафета, ресторанти и др.) може да работят само през деня.

Как да планирам пътуване с използване на Суперзарядни?
Всички Суперзарядни са GPS-обозначени на Google Карти, за да улесняват планирането на маршрут.

Какво да правя, ако всички Суперзарядни колони са заети, когато пристигна на станция?
Провери дали на зарежданите коли има оставена информация за контакт и ако да, може да позвъниш. Повечето притежатели на Model S зареждат между 20 и 60 минути.

Има чакащи да зареждат, но моето зареждане още не е приключило; какъв е етикетът за зареждане?
Tesla призовава своите клиенти да бъдат учтиви, когато зареждат. След като твоят Model S се зареди компанията учтиво те моли да преместиш колата си, за да освободиш мястото за друг притежател на Model S. Така ще можеш да очакваш същата коректност и спрямо себе си.

Друга кола (не Tesla) е паркирана до Суперзарядно, какво да правя?
Звънни на този Tesla номер: (877) 798-3752 (международен). (Надяваме се да има и европейски номера в един момент.)

Зареждам на Суперзарядно, но не толкова бързо, колкото трябва да е. Какъв проблем може да има?
Скоростта на супер зареждане може да варира от нивото на заряд в батерията, текущото натоварване на Суперзарядната станция и екстремни климатични условия.

Забелязах повреда по Суперзарядно оборудване, как да правя?
Звънни на този Tesla номер: (877) 798-3752 (международен).

Мога ли да използвам Суперзарядно когато вали дъжд или сняг?
Model S е разработен да се зарежда при такива климатични условия, но при екстремни атмосферни условия времето за зареждане може да варира.

Колко често мога да зареждам на Суперзарядно и лошо ли е това за батерията ми?
Супер зареждането не влияе на гаранцията на нова кола. Можеш да използваш супер зареждането колкото пожелаеш.

Има ли на всяка Суперзарядна станция AC (J1772) конектори?
На някои станции има AC (J1772) конектори. Иди на http://www.recargo.com, за да откриеш най-близкия AC заряден източник или провери страницата на съответното Суперзарядно.

Защо не всички Суперзарядни имат соларни навеси?
С времето, Tesla планира да монтира соларни навеси на всички Суперзарядни станции.

tesla model s supercharger stancia zariadno

Пожелаваме ти да се сдобиеш час по-скоро и ти с такава кола като на снимката отгоре и да можеш да я караш с безплатно зареждане из цяла България. Само мисълта за това няма как да не ти сложи една чудна усмивка на лицето, нали?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (4)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Не е точно по темата на статията, но ето какво е уловил един калифорниец: http://www.greencarreports.com/news/1089596_2015-tesla-model-x-prototype-seen-testing-on-southern-california-roads

Златинов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

[QUOTE=Златинов:809]Не е точно по темата на статията, но ето какво е уловил един калифорниец: http://www.greencarreports.com/news/1089596_2015-tesla-model-x-prototype-seen-testing-on-southern-california-roads[/QUOTE]

Мдаа, белият лебед дето го метнахме вчера [LINK=https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588896567853081&;set=a.127849747291101.29982.122882824454460&;type=1&theater]на фейсбук страницата на eCars.bg[/LINK]. Чакат го много хора

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Тази кола ми е мечтата, както и на много други предполагам. И понеже съм се интересувал доста от Тесла искам да вметна някои неща.

1. В Германия суперзарядните ще са с мощност 135КВ. Това го каза Мъск в едно интервю в Германия, но си предполагам, че и в другата част на Европа ще се ползва тази по-голяма мощност.

2. От Тесла казват, че ще монтират соларни панели, така че колкото енергия се дръпне от системата, поне толкова да се върне обратно в мрежата. Но не мисля че панелите ще са...

Тази кола ми е мечтата, както и на много други предполагам. И понеже съм се интересувал доста от Тесла искам да вметна някои неща.

1. В Германия суперзарядните ще са с мощност 135КВ. Това го каза Мъск в едно интервю в Германия, но си предполагам, че и в другата част на Европа ще се ползва тази по-голяма мощност.

2. От Тесла казват, че ще монтират соларни панели, така че колкото енергия се дръпне от системата, поне толкова да се върне обратно в мрежата. Но не мисля че панелите ще са задължително върху зарядните станции. По вероятно е да са просто ще са някъде в страната, където е удобно.

Виж още
Веселин
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

[QUOTE=Веселин:811]Тази кола ми е мечтата, както и на много други предполагам. И понеже съм се интересувал доста от Тесла искам да вметна някои неща.

1. В Германия суперзарядните ще са с мощност 135КВ. Това го каза Мъск в едно интервю в Германия, но си предполагам, че и в другата част на Европа ще се ползва тази по-голяма мощност.

2. От Тесла казват, че ще монтират соларни панели, така че колкото енергия се дръпне от системата, поне толкова да се върне обратно в мрежата. Но не мисля че...

[QUOTE=Веселин:811]Тази кола ми е мечтата, както и на много други предполагам. И понеже съм се интересувал доста от Тесла искам да вметна някои неща.

1. В Германия суперзарядните ще са с мощност 135КВ. Това го каза Мъск в едно интервю в Германия, но си предполагам, че и в другата част на Европа ще се ползва тази по-голяма мощност.

2. От Тесла казват, че ще монтират соларни панели, така че колкото енергия се дръпне от системата, поне толкова да се върне обратно в мрежата. Но не мисля че панелите ще са задължително върху зарядните станции. По вероятно е да са просто ще са някъде в страната, където е удобно.[/QUOTE]

Точно така е - разбрахме за тези 135 кВ малко след като се прибрахме от Мюнхен миналия октомври - малко тъпо се получи, но въпросното събитие, на което Мъск каза това, беше в сервизното им хале, в което бяхме няколко дена преди това. Не че щяха да ни поканят на събитието, де xD. В някой от блоговете мисля го отбелязахме това 135кВ чудо - мега работа, особено в сравнение дори с бързите зарядни за останалите електромобили.

Виж още
Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари