Panasonic с начална инвестиция до $300 милиона в гигафабриката на Tesla (допълнена)

Технологии
В този блог: Първи все още непотвърдени данни за финансовия ангажимент на Panasonic към гигафабриката на Tesla.

Според японския Nikkei Asian Review, Panasonic планира първоначална инвестиция от $200-300 милиона в бъдещата фабрика за литиево-йонни батерии на Tesla Motors в САЩ...

Допълнение от 31 юли:

Споразумението е официално обявено и според него Tesla ще подготви, осигури и управлява земята, сградите и съоръженията. Panasonic ще произвежда и доставя цилиндрични литиево-йонни клетки и ще инвестира в необходимото оборудване, машини и други производствени инструменти на база взаимното споразумение. Планирано е мрежа от доставчици да произведе нужните за фабриката материали. Tesla ще използва клетките и други компоненти, за да сглобява батерийни модули и комплекти.

За да покрие търсенето на батерийни клетки, Tesla ще продължи да купува такива, произведени във фабриките на Panasonic в Япония. Tesla и Panasonic ще продължат да обсъждат детайлите по въвеждането на фабриката в експлоатация, включително продажби, оперативна дейност и инвестиции.

И първоначалното не е малко, но според изданието е част от общо $1 милиард, които Panasonic смята да инвестира в съоръжението, чиято обща стойност се оценява на $5 милиарда.

От Panasonic отказват коментар на публикацията в Nikkei, с допълнението, че компанията е подписала писмо за споразумение с Tesla Motors за участие в проекта и е в преговори по това участие, но за момента не са взети взети конкретни решения.

Всъщност, и двете компании предстои да обявят своите финансови резултати за предходното тримесечие, с което се очакват малко повече подробности за сключеното по проекта за гигафабриката споразумение.

И от Tesla очаквано отказват коментар, но проектът е толкова голям, че явно предизвиква и позитиви, и негативи. За японците едва ли е приятно, че тяхна компания ще инвестира солидни средства в американска фабрика, а от друга страна в Америка има сериозно съревнование между няколко щата, фабриката да е на тяхна територия.

С очакван персонал от 6,500 работници, съоръжението ще е наистина огромно и се очаква през 2020 г. да произвежда повече литиево-йонни батерии за електромобили, отколкото са произведени в целия свят през 2013 г.

Източник: Nikkei

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари