Неделя, 27 Март 2011 12:29

Електромобил от Subaru – факт, при това не от скоро

От
Subaru R1e електромобил

Ахилесовата пета на електрическите автомобили (засега) е ограниченият пробег, който те могат да направят с едно зареждане. В сравнение с бензинов или дизелов двигател, който може да работи в продължение на стотици километри с един резервоар гориво, повечето електрически превозни средства са ограничени до 100-150 километра (или по-малко), поне на сегашния етап. Това съпоставяне не е преувеличено, като се има предвид, че българските шофьори обикновено изминават 20-50 км на ден. Все по-лошо става, когато сравните времето, необходимо за зареждане с гориво на автомобил с двигател с вътрешно горене - около пет минути, и зареждането на електромобил - няколко часа, пак на сегашния етап (макар че вече се появиха разработки за зареждане в рамките на няколко минути и е само въпрос на малко време те да влязат в производство).

Моделът на Subaru - R1e може да промени това. Малка, двуврата кола, около 50 сантиметра по-дълга от Smart ForTwo, но стъпи ли на пътя, достига максимална скорост от 105 км/ч, а максималният и пробег е 80 км. Въпреки това, времето за зареждане на 346-волтовата, литиево-йонна батерия е намалено до около 15 минути. От NEC Corporation и Fuji Heavy Industries, производителят на автомобили Subaru, заявиха, че новата технология за бързо презареждане може да намали това време до около 5-8 минути - приблизително колкото престоя на бензиностанция.

Колата тежи 870 кг, а издържливостта на батерията е 10 години или около 200.000 км.

Все пак - проблем: За да получите по-бързо време за зареждане, имате нужда от специално стационарно зареждащо устройство. Използване на бордовото стандартно зарядно поставя времето за презареждане на около осем часа.

Токийската Електрическа Компания планира да има 3.000 електромобила само в границите на една от големите префектури - Канагава. За тях ще са осигурени 150 стационарни бързозарядни станции. Компанията започна оценка на два R1e в Съединените щати, в сътрудничество с агенция, която управлява мощностите използвани в градски служби.

Не очаквайте R1e да пристигне в скоро време при вашия местен дилър на Subaru, но ако технологията за бързо зареждане продължава да се подобрява, една от най-големите слабости на електрическите коли ще бъде отстранена, което може да направи посещенията на бензиностанция да изглеждат като много по-голяма загуба на време и ресурси.

Източник: greencarsite.co.uk
Прочетено 1319 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:57
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.