Сряда, 13 Април 2011 14:35

306 км/ч с електрически мотор

От
Чип Йейтс на своя Swigz Pro Racing

Чип Йейтс току-що постигна новата най-висока скорост за електрически мотори. На пистата "Милята Мохаве", която го ограничи със своята дължина от едва 1,610 км, състезателят/изобретател яхна електрическия Swigz Pro Racing с мощност 241 коня и натисна силно педала на газта, докато не достигна 306 км/ч. За съжаление, силният страничен вятър и повреди в зареждащото оборудването не позволиха на Чип да постигане 322 км/ч (200 мили в час), но резултатът все така е изключително впечатляващ.

Въпреки че скоростта не е официален рекорд – при такъв обикновено се пресмятат средни стойности от резултати в противоположни посоки – тя все пак ще послужи като отправна точка за тези, които мислят за поставяне тази година на рекорд на Bonneville Salt Flats. Кой знае, може би и Йейтс ще участва там.

Екипът на Йейтс направи няколко промени на мотора преди пробега на пистата в пустинята Мохаве, включително подобрения на батерията. Добавен е шест-клетъчен пакет, който използва литиеви полимери, за да се справи със спадане на напрежението, когато Чип се опитва да извлече над 500 ампера от системата. Добавена е и специална система за подгряване на батериите, която им дава възможност да достигнат оптимална температура преди пробега.

Прочетено 1294 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:40
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.