Четвъртък, 26 Май 2011 12:30

'Базовото' Porsche Boxster E обсебва, какво ли ще е с топ модела?

От
Електрическото Porsche Boxster E на Michelin Challenge Bibendum

С особено удоволствие наскоро писахме за новото електрическо Porsche Boxter E, което сега се подвизава и на завършилия миналия уикенд в Берлин Michelin Challenge Bibendum. Последният електро проект на спортната авто марка, изцяло електрическия Boxster, "показва, че разходът на гориво е нещо, за което трябва да ни е грижа", коментира един от приятелски настроените представители на екипа на Porsche, който врътва няколко кръгчета с колата и колегите от Autoblog Green на бившото летище Темпелхоф. Очевидно не специалист по [все още новите] електро Porsche коли, човекът е фокусиран върху различен аспект от тяхното популяризиране: "Взимам колите, които ми дават, с всякакви двигатели [и в случая, очевидно, електромотори] и ги карам на предела, комфортно или бързо, както подобава на едно Porsche", казва той...

Въоръжен със собствен "тест пилот", екипът на колегите получава "електрическо Porsche ускорение" до 100 км/ч с максималните възможности на колата - 9.5 секунди, а причината е, че двата тестови Boxster E в Берлин разполагат само с по един електромотор, задвижващ задните колела. У дома в Щутгарт обаче се тества трети Boxster E прототип с два електрически мотора, един отпред и един отзад. Тази промяна "изтръгва" доста секунди и "двумоторният" Boxster дръпва до 100 за само 5.3 секунди. "Очевидно това е производителността, която бихме искали да имаме", коментира "фирменият" човек, а ето какво още е научил той по време на Boxster E тестовете:

Ако разполагаш с два електромотора, един отпред и един отзад, просто си имаш четири задвижващи колела, които обаче трябва някак си да синхронизираш - имам предвид предната и задната ос - създавайки специфична динамика на колата, а с два мотора това става по различен начин, както и със задвижване, което, например, има съединител за предната ос, както в повечето коли. Защото в крайна сметка усещането трябва да е като за Porsche, което се управлява добре.

Porsche вече има опит с 2WD и 4WD варианти на тази кола и добавянето на втори мотор на Boxster E не би трябвало да е трудно. В момента на разположение за тестове са три Boxster E, емблематично облепени с оранжеви ленти, а още няколко прототипа са в етап на разработване.

Трите налични коли са били произведени за много по-малко време, защото са просто прототипи и не е нужно да са толкова "завършени". На "електрическия" екип е казано да се погрижи колата да не страда от недозавиване или свръхзавиване и толкова. До момента, когато дойде време електрическият Boxster да влезе в производство, екипът няма да се нуждае от повече време за настройването му, от необходимото за което и да е друго Porsche. Просто ще трябва да поработят по усилено в оставащо им време. Хубавото е, че инженерите подхождат към новите електро коли на марката, както към останалите. "Мислех, че звукът на двигателя ще ми липсва много, но това въобще не е така", споделя тест човека на Porsche. Според колегите - абсолютно вярно - а ние направо изгаряме от нетърпение да се уверим лично...

Прочетено 1657 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:46
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.