Четвъртък, 02 Юни 2011 10:00

ИКЕМ работи по пилотни проекти за общините

От
ИКЕМ работи по 'зелени' пилотни проекти с различни общини

Индустриален клъстер електромобили (ИКЕМ) да разработи пилотни проекти за няколко общини е идеята на г-жа Гинка Чавдарова, а след разговор между изпълнителния директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и ИКЕМ се оказва, че има широко съвпадение на схващанията у двете страни за „зелено” развитие на комуналните стопанства.

Засега ИКЕМ има или договаря споразумения за сътрудничество в тази сфера с общините в Монтана, Ловеч и Добрич, като предстои избор на град за 'зелени' демонстрации...

След тези първи среши има индикации, че проектът може да стане многостранен, с възможно разработване на 'зелена' схема на градския транспорт. Това безспорно изисква ориентиране към електромобили, хибриди и други превозни средства с минимални емисии на въглероден двуокис, а в тази посока някои от членовете на клъстера биха могли да окажат безвъзмездна помощ при изграждането на пилотна инфраструктура за зареждане на електромобили.

Този проект, от друга страна, би следвало да набележи и различни стимули за физическите и юридическите лица, които се ориентират към ниско въглеродни превозни средства и не на последно място, ще стимулира екологичните производства и стопански дейности, които в допълнение създават и високо технологични работни места.

Обсъждана е и идеята за създаване на общински 'зелен' фонд, като най-вероятно за първоначалното му захранване ще се търсят международни спонсори, но е възможно той да работи на револвиращ принцип и средствата от него да се отпускат при изгодни условия.

Внимание е обърнато и на нормативната база за електромобилите с акцент върху факта, че не е нормално изграждането на една зарядна колонка, която 'стъпва' върху едва 0,25 кв. м, и сграда, построена върху стотици кв. м да става по една и също процедура. В тази връзка е постигнато споразумение да се търси формула, която да облекчи общините при проектирането и изграждането на мрежата за зареждане на електромобилите.

Страните са се договорили и за взаимодействие по проекти от взаимен интерес, финансирани от европейските фондове, с набелязване на общи действия и през следващия планов период, който започва след 2014 г.

Прочетено 1413 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:31
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.