Събота, 04 Юни 2011 08:00

Red Bull търси 'електрическа' помощ от Nissan

От
Red Bull изпитва проблеми със своята KERS система

Red Bull определено доминира състезанията от Формула 1 напоследък (и не само), но очевидно търси всякакви варианти за подобряване на своите болиди. На помощ се притича, хм, изненадващо е, но... Nissan LEAF. Със своето техническо ноу-хау, което го прави такъв изключителен електромобил, 'зеленият' Nissan може да направи Ф1 болидите на Red Bull малко по-надеждни, ако не и по-бързо.

Наистина, въпреки доминиращата си позиция в Ф1 шампионата до момента, Red Bull не успява да намери подобри надеждността на своята KERS система. Притеснен от безкрайните пречки, екипът се обръща за помощ към Nissan...

Red Bull, която подписа двугодишен договор за партньорство с Infiniti по-рано тази година, е отправила покана към техническия център на Nissan във Великобритания, според британското списание What Car? и ще изпрати свои инженери в корпоративния център за разработки и развитие на Nissan в Япония. Впечатляващият Nissan LEAF доказва, че производителят му е на ти с батериите и електрическото задвижване и явно Red Bull търси начин да се възползва от теози опит.

"За отбор, който преди е бил независим от автопроизводител, определено е супер възможност да получим достъп то техните изследвания", казва шефът на екипа Кристиан Хорнер. "Нашият бюджет за технологии за батерии е миниатюрен в сравнение с този на Nissan и те работят в това направление много преди наличните днес на пазара продукти да видят бял свят. Надяваме се да ни помогнат и ние можем да върнем жеста, като тестваме техните прототипи ефективно в екстремни условия".

Red Bull със сигурност иска да реши своя KERS проблем, защото системата осигурява допълнително 80 кс за кратки периоди от време. Когато системата не работи обаче, колата излишно 'мъкне' нейното тегло.

Работата по KERS системата е само една от областите, че които Red Bull и Nissan смятат да си сътрудничат. What Car? твърди също и че Red Bull може да помогне на Infiniti да разработи лудешки бърза кола, която да се опъне на яките AMG модели на Mercedes-Benz например.

"Отношенията ни с Red Bull стартираха само преди пет състезания, но посоката е само напред за още по-тясно сътрудничество", вметва гуруто на моторните спортове в Infiniti Саймън Спроул. "Един от вариантите разбира се е работа по шосейна кола".

Оставят ни на сухо с подробностите, това е ясно, но от What Car? казват, че може да видим 'Red Bull-повлияно' Infiniti в рамките на 24 месеца.

Ако вземат, че го позараборят и в малко по-електрическо направление, ще стане още по-интересно...

[Източник: Wired]

Прочетено 899 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:25
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.