Неделя, 03 Юли 2011 19:00

Automotive X-Prize – тази вечер от 9 по National Geographic

От

На линия за спечелване на $10 милиона

В момента по National Geographic повтарят филма за производството на електрическия Chevrolet Volt, който се надяваме да не сте пропуснали, но това няма да е единственото свързано е ефективните коли предаване по една от любимите ни телевизии днес. Automotive X-Prize започва в 21:00 и е страхотно, че имаме възможност да видим такова предаване в българския телевизионен ефир. Страхотно!

"Progressive Automotive X PRIZE е последният проект на X PRIZE Foundation, в което се правят радикални в полза на човечеството. Правим това като предоставяме награди, които стимулират взимането на новаторски решения в отговор на някои от най-големите предизвикателства в днешния свят.

Ние вярваме, че малка група хора със страст за каузата може да постигне неща немислими досега. Затова правим състезания, в които участниците трябва да се справят с най-значимите проблеми..."

Progressive Automotive X PRIZE (PIAXP или AXP) е серия от състезания, и събития, организирани от X Prize Foundation за "вдъхновяване на ново поколение супер-ефективни коли, чиято цел е да помогне на Америка да се отърси от зависимостта от петрола и да помогне в борбата с климатичните проблеми. Спонсор за наградите е Progressive Insurance, която осигурява $10 милиона за победителите в три отделни състезания.

Същността на всяко състезание е да се разработи, създаде и използва в състезанието супер-ефективна кола с разход 2.35 л//100 км, при по-малко от 200 грама на миля well-to-wheel CO2 еквивалентни емисии. Колата също така трябва да е пригодена за масово производство. В състезателния отдел има два класа: Масов и Алтернативен. Наградата за първо място в масовия клас е $5 милиона. В алтернативни клас има две награди от по $2.5 милиона, една за екипи от двама състезатели един до друг, и една във вариант тандем.

PIAXP има и образователна програма дотирана с $3.5 милиона от енергийното министерство на САЩ за ограмотяване на студенти и въобще обществото за напредналите авто технологии, енергийна ефективност, технологии, инженерни постижения и математика, които седят за разработването на ефективни електромобили.

Победителите в състезанието бяха обявени на 16-ти септември 2010 и са... хм, по-добре гледайте National Geographic тази вечер от 9 и ще разберете сами.

eCars.bg

Прочетено 1465 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:04
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.