Вторник, 12 Юли 2011 15:00

Електрическо Renault Fluence Z.E. – тест-драйв впечатления

От
Renault Fluence Z.E. е доста 'земно електромобилен'

Беше си малко гадно да гледаме Renault Fluence Z.E. на определено 'електромобилния' щанд на Renault на Автосалон София 2011 и да не можем да го подкараме за един хубав тест както си му е реда, но търпеливо изчаквайки този момент няма нужда да караме и вас да чакате, защото колегите от Allcarselectric вече са били поканени от Renault да пробват електромобила и ние ще ви разкажем за техните впечатления от електрическия Fluence.

В малко предистория, още през 1999 г. Renault обедини сили с японския автомобилен производител Nissan, споделяйки всичко от главния изпълнителен директор Карлос Гон до новите технологии при колите. Разбира се, това включва електрическите превозни средства...

Обратно към Fluence Z.E., който наскоро получи цена от под 39,000 лв наши пари в Англия, където правителството покрива 5000 паунда от цената на нов кола, задвижвана с батерии, електрическият седан на Renault е базиран на същата технология, с която разполага и Nissan LEAF 2011, но представена по много различен начин.

Изграден върху съществуваща платформа

За разлика от Nissan LEAF 2011, който е проектиран като един напълно нов автомобил, Renault Fluence Z.E. 2012 е електрифициран вариант на задвижвания с бензин или дизел Fluence.

С вече набралия популярност в Европа, Австралия и някои части на Близкия изток Fluence с двигатели с вътрешно горене, Fluence Z.E. е по-малко възприеман като електрическа кола от LEAF.

Вместо да се 'перчи' в стила на своя електро братовчед LEAF, Fluence Z.E. загатва леко за своята технология, макар че липсата на ауспух, двата зарядни порта и новия дизайн решетка издават нещата.

Без излишни глезотии

Fluence Z.E. не залага на сложни функции и в интериора. Вместо голям сензорен екран, странни лостчета за избор на предавките и електронна ръчна спирачка, които вече намират място в новите електромобили, Fluence Z.E. е освежаващо нормален.

Една от снимките, които направихме на арматурното табло на Fluence Z.E. по време на Автосалон София лаконично показва нормалните за възприемане от съвременния шофьор уреди и показатели - имате цялата информация, която ви е нужна: скорост, потребление на енергия и пробег на електромобила.

До традиционния скоростомера, на мястото на оборотомера, има индикатор за гориво заряд, който показва какво разстояние може да изминете и има същия размер като скоростомера, за да се отличава лесно.

Лишеният от ненужни неща интериор разполага и с конвенционален скоростен лост, ръчна и контролни превключватели, които всеки шофьор би разпознал незабавно.

Единственото нещо, което предизвиква известни затруднения в вградената TomTom сателитна навигационна система, която използва въртящо се колело, вместо вече по-популярната сензорна технология за докосване на екрана.

renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-1 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-2 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-3 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-4 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-5 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-6 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-7 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-8 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-9 renault-fluence-ze-avtosalon-sofia-ecarsbg-91

Пет места, но ограничен багажник

Проектиран на базата на задвижвания с ДВГ Fluence, Fluence Z.E. разполага с достатъчно пространство в купето и за високи пътници, както отпред, така и отзад и петчленно семейство може да се настани спокойно в колата.

Багажното пространство обаче е силно ограничено, още от самия факт, че колата е тип седан, но Renault усложнява допълнително проблема, с използването на голяма част от багажника за монтажа на 24 кВтч батерия на колата.

Поставена вертикално зад задните седалки, за улеснен достъп в станциите за размяна на Better Place, батерията на Fluence Z.E. осакатява иначе много добрата функционалност на този чудесен семеен седан.

Зареждане

Макар Fluence Z.E. да е преди всичко европейски електромобил, в момент колата има само J1772 тип портове (на всеки от предните калници). Наличието на две места за зареждане наистина помага за по-лесно зареждане, защото имате възможност да включите кабел от по-удобната във всеки един момент страна.

Fluence Z.E. не разполага с ниво 3 кабел за зареждане като на Nissan LEAF 2011, защото батерията му може да се сменя за минути в станциите на Better Place.

Шофиране

Както често се случва с прототипите, получаване възможност за сядане за волана е малко предизвикателство и колегите са имали на разположение само десетина минути да покарат електрическия Fluence Z.E. в натоварения лондонски трафик.

Това обаче не пречи на Fluence Z.E. да остави у тях впечатление за безупречно поведение на пътя в градския трафик.

"С малко или незначително регенеративно спиране при отпускане на педала за ускорение ние открихме, че е възможно да се плъзгаме с леки импулси през бавния трафик, което напомня на хибриди като Toyota Prius и е отличен метод за съхраняване на енергия най-вече при дразнещото пъплене", което изсмуква толкова много гориво от колите с ДВГ и генерира тонове вредни емисии, изхвърляни в атмосферата абсолютно ненужно, каквато е и работата на празен ход на двигателите с вътрешно горене." Добре, че корпорации като Johnson Controls инвестират сериозно в производството на старт-стоп системи."

"Натиснете спирачката както обикновено го правите, за да спрете и регенеративното спиране забавя колата до около 12 км/ч, преди спирачките да се включат. Натиснете здраво и спирачките ще се включат в тандем със системата за регенеративно спиране, за да ви осигурят бързо и безопасно спиране."

"За съжаление на този етап нямаме информация за спирането при високи скорости, нито можем да потвърдим дали обявеният от Renault пробег от 185 км с едно зареждане е наистина такъв."

Електрическа кола за всички

"Но това, което можем да ви кажем е колко различно е усещането спрямо всички други електрически коли с Fluence Z.E. и колко близо е колата до всеки конвенционал съвременен автомобил кат възприемане."

"Благодарение на липсата на сложни табла и глезотии, семплият Fluence Z.E., без специален подход към електромобилното, може да спечели много фенове сред водачите, които харесват идеята за покупка на електрическа кола, но мразят излишните и непознати 'джаджи'."

"Комбинирайте това с нова схема за покупка, при която цената на колата не включва батерията - за нея се плащат месечни лизингови вноски - както и възможността за бърза замяна на изтощена батерия в станция на Better Place и ние смятаме, че Fluence Z.E. ще бъде популярен сред тези, които искат електрическа кола, която се държи и струва колкото бензинова или дизелова версия."

"Накратко, Fluence Z.E. се управлява по-скоро като конвенционална, задвижвана с бензин или дизел кола, за разлика от всеки друг електромобил, който сме карали. Ако за Nissan LEAF е кола за ранните технически грамотни ентусиасти, Fluence Z.E. е електромобил за масовия потребител."

"Какво ще се случи, ако Nissan последва примера на Renault и конвертира бензинов или дизелов автомобил до опростен електромобил, без излишнi джунджурии, достъпен за всеки?"

"Ние мислим, че ще бъде моментален хит."

[От: Allcarselectric]

Прочетено 3258 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:49
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.