Print this page
Вторник, 19 Юли 2011 19:00

Електрическа Toyota RAV4 – да, ама не... за хора

От
Toyota RAV4 EV - засега само на картинка

Всъщност, не става дума за безпилотна кола за някакви тестове на бъдещето, оборудвана с камери и какви ли не системи, а за съвсем реална и позната Toyota RAV4. Но електрическа. Защо не е за хора ли? Ами, всъщност е, но само за служебно ползване. С други думи, колкото и да ви се иска, няма да може да си купите такава, дори когато излезе на пазара - ще се предлага/продава само на фирми. Упс!...

Просто заради идеята, нека да приемем, че Peugeot iOn изглежда твърде странно за вашия вкус, Nissan LEAF е все пак в зоната на компактните коли, а вашата идея за електромобил по-скоро има формата на нещо като модерното кросоувър. Хоп, имате късмет. Toyota и Tesla Motors правят заедно електрическата версия на RAV4, която ще излезе на пазара през 2012 г. Това беше добрата новина. Лошата е, че освен ако не се вредите по служебна линия, забравяте за Toyota RAV4 EV.

Засега става дума за щатите, но нещата идват и към нас по някое време, а според Гери Йоза, национален мениджър по бизнес планиране на Toyota, макар изцяло електрическата RAV4 наистина да се завръща на пазара (първата версия е от 1997-2003 г.), сегашният модел няма да бъде достъпен за 'народа'. Вместо това, според Йоза Toyota се фокусира върху "много стратегически приложения" (т.е.: автопаркове и схеми за споделяне на коли) за RAV4 EV.

Другото неприятно е, че въпреки способността да се зарежда бързо, Йоза казва, че RAV4 EV няма да бъде оборудвана с CHAdeMO заряден порт, защото Toyota не смята да предлага система за бързо зареждане в своите електромобили, докато SAE не приеме единен стандарт.

Дано скоро да имаме повод да пишем след някое друго изявление, в което да се казва, че все пак... сещате се.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 2575 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:40
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.