Петък, 23 Септември 2011 14:04

Toyota Prius Plug-in – 'oригиналът' кандиса на зареждане... (видео)

От
От 2012 г. хибридният Prius ще може и да се зарежда с електричество

На Автосалон Франкфурт 2011 Toyota представи производствената версия на зареждаемия Prius хибрид, като най-новото попълнение в разрастващото се Prius семейство. Със стартова цена "под €37,000 в Германия и под ?31,000 в UK", пазарната версия на зареждаемия Prius разполага с 4.4 кВтч литиево-йонна батерия, която според Тoyota осигурява до 24 км електрически пробег със скорост до 100 км/ч.

Не е тайна, че с годините у нас не бяха продадени огромни количества от първата и втората генерация Prius хибриди и с изобилието от икономични дизели на доста прилични цени в Европа (и съответно в България), никой не може да вини потребителя. Сега Toyota най-после направи още една крачка напред и ако ежедневното ви пътуване е в рамките на 20 км и не летите с повече от 100, новият зареждаем Prius изглежда като много добра и евтина алтернативна мобилност, предвид сегашните цени на електроенергията, хм, май по-скоро на течните горива...

С места за пет, според своя производител зареждаемият Prius хибрид би трябвало да дава разход от около 2.7 л/100 км в комбиниран режим и около 4.8 л/100 км в хибриден. Производствената версия получава доста ключови подобрения спрямо 125-те тестови коли и с прилагането на опита от последваната фаза и мненията на тестващите, Toyota прави следните инженерни промени:

  • Изцяло нов дизайн на батерията: Целта на Toyota е намаляване на разходите, теглото и обема на комплекта батерии, спрямо преди използваните NiMH системи. Литиево-йонната батерия тежи почти наполовина колкото предишния к-т батерии и е толкова по-компактна, че размерът на колата остава като този на оригиналния хибрид или иначе казано, възможността за зареждане не е отнела от обема на багажника.

    Макар че общият енергиен капацитет на батерията е намален (4.4 кВтч), пробегът изцяло на електричество е удължен, макар че Toyota не дава подробности за механизмите, които правят това възможно, "поради нужда от изчистване на някои последни технически недостатъци с доставчика на батерията".

  • Сега електрическият режим може да се избира от шофиращия - тестовите коли бяха настроени да работят в този режим.

  • Максималната 'електрическа' скорост е 100 км/ч

  • Максималният 'електрически' пробег е 24 км

  • Таймер за зареждане ви позволява да настройвате начало и край на зареждането. (Според Toyota, едно от нещата, която компанията е установила в тестовия период е, че батериите са работели по-добре, ако преди зареждане са оставяни да починат.)

  • Зарядният порт е преместен от левия калник към задния десен панел (където обикновено зареждаме гориво в конвенционалните коли), а зарядното е преместено назад с по-малката батерия. Резултатът е по-малко разстояние от зарядния порт до зарядното/батерията, което намалява теглото.

  • Зарядният кабел вече е по-гъвкав и лек.

  • {tooltip}Entune{end-link}Entune е революционна технология, която ви свързва с вашата Toyota{end-tooltip} със зареждаеми хибридни приложения.

  • Други козметични промени и удобни функции.

Новият зареждаем Prius хибрид запазва Hybrid Synergy Drive от стандартния Prius модел и превключва гладко на хибридно задвижване при определено състояния на заряда в батерията. Хибридната система включва 1.8-литров двигател, трето поколение хибридна трансмисия и устройство за контрол на мощността (PCU), сега заменено от бордовата зарядна ситема на литиево-йонната батерия. Нетната хибридна система осигурява мощност от 134 кс.

Вече със зареждане на познато място
Вече със зареждане на познато място

2ZR-FXE 1.8-литровият DOHC 16-клапанов VVT-i двигател има самостоятелна мощност от 72 кВ, 98 кс при 5200 об/мин и въртящ момент от 142 Нм при 4000 об/мин. Ключови функции на двигателя са Atkinson горивен цикъл; електронна система за контрол на дросела ({tooltip}ETCS-i{end-link}Electronic Throttle Control System with intelligence{end-tooltip}); рециркулация на топлинната енергия от изгорелите газове за загряване на двигателя и намаляване на времето за достигане на оперативна температура (съкращавайки времето за спиране на бензиновия двигател); и охлаждане на рециркулацията на изгорели газове за намаляване на загубите при охлаждане и нагнетяване. С по-ниска температура на изгорелите газове, топлинната ефективност и разходът на гориво се оптимизират непрекъснато.

Двигателят използва и електрически задвижвани компресор за климатика и водна помпа, за намаляване на механичните загуби. Електрически задвижваната водна помпа позволява дебита на охлаждащата течност да бъде контролиран по-прецизно, на база моментното условия, в които системата работи, за по-добра горивна ефективност. Охлаждането и отоплението на интериорното пространство могат да работят и при изключен двигател.

И преди да видима какви са оперативните режими на движение на зареждаемия Prius, ето как в едно рекламно видео се прокрадва и новият супер приятно изглеждащ мъник - Prius C:

Режими на задвижване

В зареждаемия Prius хибрид може да избирате между електрически и два хибридни режими на задвижване: Eco и Power. В електрически режим, хибридният компютър управлява колата само с {tooltip}MG2{end-link}Motor Generator 2{end-tooltip}, при условие че необходимите изисквания - като достатъчно заряд в батерията и скорост в рамките на максималната за електрическия режим - са покрити.

Eco режимът е за максимални спестяване на гориво при всякакви условия на шофиране. Той променя или напасва програмата за електронен контрол на дросела за намаляване на неговата реакция (отварянето на дросела е намалено до максимум 11.6%) и променя работата на климатичната система. Едно солидно предимство е подобряването на производителността при условия на трудно зацепване, например, при заледяване, защото намаленото подаване на изходна мощност към колелата ограничава буксуването.

В Power режим реакцията на дросела се променя в средния диапазон за по-динамично шофиране.

Информационен екран

От потребителска гледна точка важна промяна е тази на многофункционалния дисплей, който вече показва информация за записваното съотношение между разстоянията, изминати в електрически и хибриден режим, а индикатор показва възможния електрически пробег в електро режим. Екран за еко режим на спестяване, нов и за обновения Prius, и за зареждаемия Prius, ви дава възможност да отчитате спестеното гориво и енергия спрямо предварително заложени настройки на сравнително превозно средство, с функция за задаване на средна цена на литър гориво.

На този екран вече ще има информация за заряда в батерията
На този екран вече ще има информация и за заряда в батерията на новия зареждаем Prius

Освен новата мултимедийна система на Toyota, Entune, има и смартфон приложения за зареждаемия Prius, като управление на зареждането, дистанционна климатична система, карта със зарядна инфраструктура, откриване на кола и еко табло.

Хм, май новият зареждаем Prius е много повече от (само) зареждаем...

[От: Green car Congress]

Прочетено 5088 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:25
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.