Вторник, 04 Октомври 2011 15:14

Устойчивото градско развитие акцент във втората българска електромобилна конференция

От
Втора българска конференция за електромобили само за шест месеца

След дебютната българска конференция на електромобилна тема в началото на 2011 г., разрастването на БАЕПС и ИКЕМ, старта на инфо блог платформата eCars.bg, изключително успешното участието на наши студенти в Shell EcoMarathon, инсталирането на електро колонка в центъра на Исперих (наред с постоянната работа в електромобино направление на доста български компании, инженери и ентусиасти) електромобилите определено започват да излизат от тесния кръг на 'запознати и ентусиасти', за което има много солидно доказателство: Капитал и {tooltip}БАЕПС{end-link}Българска Асоциация Електрически превозни средства{end-tooltip} в партньорство с {tooltip}ИКЕМ{end-link}Индустриален Клъстер Електромобили{end-tooltip} организират конференция "Електрически превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие".

Само в рамките на половин година това е втори конгрес, посветен на електрическата мобилност у нас - мястото е Хотел Шератон, София, а събитието ще се проведе на 11 октомври 2011 г...

Визитка на събитието
Организатори Капитал, БАЕПС
В партньорство с: ИКЕМ
Дата 11 октомври 2011 г.
Място Хотел Шератон София
Програма Дискусионни панели + тест драйв
Партньори GLOBUL, Toyota, Sogelease, Renergy, Peugeot

Целта на конференцията е да покаже ползите и бизнес потенциала на електрическата мобилност и да стимулира дискусия за възможностите за устойчиво развитие на градската среда, които тя предоставя. В различни европейски градове вече стартираха програми за споделяне на електромобили, в добавка към освобождаването на електрическите превозни средства от специфични данъци и такси и определено засилената активност на автопроизводителите в електромобилно направление.

Съвременната градска среда е изключително натоварена и замърсена, което ни задължава да търсим максимално ефективни решения за нова и чиста мобилност сега, за да си гарантираме устойчиво бъдещо развитие. 

В обществен аспект виждаме такива (електромобилни) форуми като сигнал, който трябва да достигне до колкото е възможно повече хора, с адекватен превод на бизнес логиката на електрическите превозни средства на езика на потребителя. Можем да постигнем това само с качественото и добре координирано усилие на вече създадените организации, които очевидно намират все повече смисъл и желание за популяризиране на електрическите превозни средства.

Не присъствахме на първата конференция, малко след която стартира платформата, която с радост намираме за много добре възприемана и развиващата се, но като официално поканен от Капитал медиен партньор на предстоящата конференция имаме чудесната възможност да помогнем информацията за събитието да стигне до повече хора и разбира се да благодарим от сърце за предоставената ни възможност.

Устойчивост в новото събитие виждаме допълнително и в намеренията на Капитал да направи събитието ежегодно, с дългосрочна цел за постигане на ефективни резултати по стимулираните дискусии, бизнес проекти и регулаторни инициативи. Не крием желанието си да сме част от всичко в това направление, което е по силите на нашия екип, като логично желание за промяна е положителна посока в разбиранията за ефикасна и чиста градска мобилност.

Конференцията ще открие министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след което в хода на събитието ще се бъдат дискутирани следните теми:

Развитие на пазара на електромобили в Европейски аспект

  • Настояща пазарна ситуация и прогнози
  • Необходими ли са и какви стимули са възможни, за да могат електрическите превозни средства да разширят пазара си
  • Регулаторна рамка, стандартизация, инфраструктура

Анализ и перспективи за развитие в България - примери и успешни проекти

  • Успешни проекти в общини и ползите от тях за града
  • Успешни бизнес проекти
  • Български пилотни проекти за е-мобилност
  • Гледната точка на електрическите компании

Програмата на конференцията може да разгледате подробно на страницата на Капитал, посветена на събитието. Нашите приятели от Българска фотоволтаична асоциация също помагат за провеждането на събитието - Ники Газдов ще бъде модератор на панела Примери и успешни проекти. Анализ и перспективи за развитие в България. В третия и последен дискусионен панел виждаме участие на автомобилните компании, с представители на Peugeot, BMW, Toyota и Mercedes-Benz. Какво е събитие, което има нещо общо с коли без тест драйв? Няма да има супер електрически изненади, но едва ли някой ще откаже да покара хибридно BMW или пък някоя от компактните електро коли на GLOBUL, Сожелиз или Ренърджи. Вече имахме възможността да направим това с електрическото Peugeot iOn на GLOBUL още когато колата беше 'у дома' в едно от представителствата на компанията, грижливо подготвена за новия си собственик, който наскоро я демонстрира по време на Софийската седмица на мобилността, когато оказалите се около НДК имаха възможност да се запознаят с модела.

Организаторите на събитието определено са успели да привлекат качествен международен състав от експерти, сред които Робърт Стуси, президент на {tooltip}APVE{end-link}Португалска Асоциация Електрически превозни средства{end-tooltip}, Вили Томбой, директор "Грижа за околната среда и корпоративни въпроси" на Тойота Мотор Европа и Витали Белский, специалист Електрически превозни средства, Frost&Sullivan.

Като партньор по организацията БАЕПС ще представи свои проекти и има намерение да организира тест-драйв и демонстрационно събитие за електрически превозни средства, което също да стане ежегодно. От потребителска и пазарна гледна точка е много важно и намерението на групата да работи в регулаторен план, предвид нуждата от регламентиране на електрическата мобилност в не един и два нормативни акта. Това са само част от планираните действия на БАЕПС, с които ще ви запознаем в отделна подробна статия.

ИКЕМ пък работи активно на фирмено и общинско ниво и вече има сключени меморандуми за сътрудничество с няколко български общини, чийто брой определено смятаме, че ще се увеличи през тази и следващата година. По линия на организацията очакваме информация (и иницииране) за български пилотни проекти за е-мобилност и обединена браншова активност и най-хубавото е, че в България вече си имаме няколко организации, които намират насочват усилията си в различни направления, покриващи спектъра на развитие на електрическата мобилност.

Нашето участие и насока на работа е чрез разработваната от нашия екип понастоящем Национална информационна платформа Електромобили.бг, която планираме да стартира до края на 2011 г.

Сега вниманието ни е насочено към организираната от Капитал конференция за устойчива електрическа мобилност, на която очакваме да се случат интересни неща, максимално близки до електромобилното настояще на България.

Ако намирате тази информация за полезна, прибавете своя + отдолу Smile

eCars.bg

Прочетено 2325 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:12
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.