Print this page
Събота, 08 Октомври 2011 15:37

Електрическа кола на супер ниво: кой си купува Tesla Model S 2012?

От
Tesla Model S ден за представяне и резервации

Една от задачите, които сме си поставили в eCars.bg е да ви запознаваме с не особено познатите у нас нови електромобилни марки, една от които е Tesla Motors. Интересуващите се от електромобили е малко вероятно да не знаят за какво става дума, но ако за първи път чувате за може би не дотам атрактивното, предвид асоциацията с аналога в българския език, име на марката, първият седан на компанията - Tesla Model S - се очаква на пазара в САЩ през 2012 г., но по-интересното е, че и без това супер електрическото возило, ще си има и Sport версия, която ще ускорява от 0-100 км/ч за 4.5 секунди. Не че се задава скоро, но отсега е любопитно кой би бил склонен да направи депозит от $5,000 за кола, която ще кара след година или две.

Колегите от Green Car Reports са имали възможността да проверят това, на специално организираното от Tesla Motors 'резервационно' събитие за Tesla Model S 2012 и за да се развеселим малко, както се казваше в една стара българска реклама (малко изкривена тук от нас), "сега в Калифорния, а после и в други градове". Все пак Tesla Motors се развива и в Европа и със сигурност у нас ще има ако не представителство, то поне коли на марката...

Едно от нещата, които няма как да учудят някой, е фактът, че много от желаещите да си купят Model S вече са клиенти на марката и притежават Tesla Roadster. Хм, тук май също ще се различаваме, защото евентуалните български клиенти почти сигурно ще се качат направо на големия седан, без да минават през два пъти по-скъпия малък спортен електромобил, с който Tesla стана известна по света. Онези, които обаче смятат да преминат на Model S или да си купят втора Tesla, определено го правят до голяма степен заради липсата на пространство в спортния Roadster - или поне такива мнения са се чували по време на събитието, по време на което на паркинга през фабриката NUMMI е имало около 20 Roadster-а и много клиенти на Tesla от цял свят.

Та, кой се интересува от Tesla Model S 2012?

Няма съмнение, че Tesla Model S е скъпа и луксозна електрическа кола, но се оказва, че интерес към нея проявяват далеч не само заможни бизнес люде.

Да, сред пристигнали за събитието е имало множество собственици на компании, управители на автосалони, на хора от сектора на възобновяемата енергия и медицинското оборудване, както разбира се и от техническата индустрия, но доста от желаещите да направят депозит сабили  служители в каквито се сетите големи компании, със средни до добри заплати, много от които се оказва, че са спестявали с години, за да могат сега (или скоро) да купят първата си изцяло електрическа кола. Все хора на възраст 45 - 65 години, ако искате малко статистика...

Ето ви и едно мнение от участник в събитието: "В момента притежавам [хибридна] Toyota Prius 2002 и това е последната кола с двигател с вътрешно горене, която ще карам някога". След като изплатил тойотата, човекът започнал да спестява за изцяло електрическа кола, която бил убеден, че някой ден някоя компания ще направи.

Не е само до 'актулния електрически лукс'

Настоящият ултра-шик имидж на Tesla като "Apple на автоиндустрията" със сигурност е магнит за много от бъдещите купувачи на Tesla Model S 2012, но нещата въобще не се изчерпват с имиджа. Много от хората, интересуващи се от колата имат също така политическа и 'зелена' мотивация, с акцент върху намаляване на зависимостта от петролния внос и личния въглероден отпечатък, който всеки от нас оставя върху планетата.

Електрическа кола ли каза?

Колегите обаче са останали до известна степен изненадани от нивото на информираност на потенциалните купувачи на електрическа кола (в случая Tesla Model S).

На такова събитие вероятно бихте очаквали камара електро ентусиасти, но се оказва, че по-голямата част от дошлите да направят резервация за Model S не знаят нищо за електрическите коли, задавайки наистина А и Б въпроси за електромобилите. Е, това е абсолютно доказателство за нуждата от постоянно информиране на обществото и точно затова нашият екип започна създаването на Национална информационна платформа ЕЛЕКТРОМОБИЛИ и това беше също така мотивът да създадем eCars.bg далеч преди електромобилите да навлязат масова на българския пазар - за да направим всичко по силите си да информираме максимален брой хора за новата технология и всичко свързано с нея.

Резултатът от липсата на информираност - много от купувачите избират Tesla Model S пред вече налични на пазара коли като Nissan LEAF заради притесненията от краткия пробег. Загрижени, че Nissan LEAF може да ги остави на пътя, те избират много 'по-далекобойния' Model S. Хм, дали е само това? Няма какво да се лъжем - много директори и хора на по-високо ниво едва ли искат да ги виждат в кола от почти средния клас като LEAF - Model S е къде къде по-луксозен и няма как да бъдем убедени, че това не играе роля. Срещу съответните пари, разбира се...

Информирани или не, на паркинга на завода са оставили своите коли и мотори всякакви хора с разнообразие от класове и модели, което показва какъв 'пъстър' интерес има към електрическите коли, а на нас, че трябва още по-усилено да работим, за да ви информираме подробно за всичко, свързано с тях.

tesla-model-s-predstavitelno-subitie tesla-model-s-predstavitelno-subitie-1 tesla-model-s-predstavitelno-subitie-2 tesla-model-s-predstavitelno-subitie-3 tesla-model-s-predstavitelno-subitie-4 tesla-model-s-predstavitelno-subitie-5

[От: Green Car Reports]

[Снимки: Green Car Reports]

Прочетено 5760 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:11
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.