Понеделник, 24 Октомври 2011 13:41

Електрическото BMW ActiveE – първи впечатления

От
Започва тестовата програма BMW ActiveE

Сред големите германски авто концерни, BMW като че ли върви най-методично напред към разгръщане на своята електрическа мобилност и доказателство за това са изключително успешните MINI E и сега вече ActveE тестови програми. В какво се състоят те? BMW предлага на лизинг определен брой електромобили на желаещи да се включат в тестовете и в процес събира данни, които използва за следващите етапи на развитие на електрическите си модели. Преди няколко седмици един от доста 'дисциплинираните' участници в първата тестова серия е бил поканен от BMW в Мюнхен на представянето на производствената версия на BMW ActiveE...

Става дума за Том Малоуни, който редовно пише за Green Car Reports. Като част от MINI Е програмата Том водел активен блог за своите преживявания, демонстрирайки колата на всяко възможно зелено транспортно изложение, без да пропуска възможността и да говори на различни медийни събития за своето MINI E #250.

Хората от BMW забелязали вниманието, което се обръща на Том и постоянно следели блога му, за да са в течение на неговия опит с колата в продължение на 28-те тестови месеца шофиране в района на северен Ню Джърси с до 53,000 км на година.

"Мнозина смятат, че кола с не особено големия пробег от 160 км не би била ефективна за такива дълги разстояния", казва Том и добавя; "Е, към края на 30-я месец моят километраж показва 110,000 км, което не оставя у мен никакви съмнения по въпроса".

Ето и как представителят на BMW е описал процеса на представяне на електрическата мобилност на потребителя.

Стартът е даден с MINI E. Електрическият MINI е създаден с цел да се съберат данни и да се анализират отзивите на участниците в програмата. Тази информация е помогнала за оформянето на ActiveE, а уроците, които компанията ще научи от стартиращата сега в САЩ ActiveE програма ще помогнат за подготвянето на третия етап - производствената версия на електрическата кола BMW i3, която трябва та излезе на пазара през 2013 г. (когато електрическият Nissan LEAF вероятно вече ще се продава във второ поколение).

Друго интересно изказване на Тобиас Хаан от BMW е повтореното неколкократно: "Докато шофирате ActiveE, искам да си представяте същата тази задвижваща система в кола, която тежи под 600 кила." И въпреки че това е било ActiveE, очевидната цел на BMW с него е била подготвяне на сцената за BMW i3, с ActiveE като финална стъпка пред BMW да започне масовото производство на електрически коли.

Том е имал възможността да кара ActiveE на разстояние от 40 км по избран маршрут от стартовата точка, до развойния център на BMW. В по-голямата си част маршрутът е минавал по градски улици, което не е непременно най-добрата тестова обстановка, но вероятно изборът на BMW е такъв и заради визията на компанията за градската насоченост на електрическата мобилност - i3 е наречен с името "Megacity" и BMW не очаква много купувачи от извънградските или отдалечени райони. Хм, може би не трябва да се отиписва и потенциалния интерес и на 'по-отдалечените' хора...

Една от отсечките по маршрута на Том минава по аутобана, което дава възможност да се усети по-добре мощността на колата. "Като че ли е една идея по-бавна от моето MINI E, но е много по-фина и при ускорение, и при регенеративно спиране".

Тяговият електромотор на ActiveE осигурява мощност от 170 кс, с максимален въртящ момент от 250 Нм, така че колата в никакъв случай не страда от липса на мощност, но теглото от 1800 кг я прави по-мусна от MINI E.

Регенеративното спиране е малко по-слабо от това на MINI E, чието Том определя като най-мощното сред всички управлявани от него електрически коли, но "при ActiveE е все така силно, много повече от Nissan LEAF или Chevrolet Volt". Освен това и каквото и да значи това, Том добавя: "Само след няколко минути с колата успях да се върна към стила на каране с един педал, който използвам с удоволствие в моето MINI E".

Упс. Един педал ли каза? Това определено ще бъде ново за огромен процент от хората. Аз си карам автоматика с двата крака - с левия си спирам, с десния ускорявам. Но това? Става дума за нещо съвсем непознато за повечето от нас. Педалът за ускорение да се използва и за намаляване на скоростта, просто пи отпускането му, с което се включва системата за регенериращо спиране. На английски е, но в тази форум тема в ActiveE форума на BMW, Том и други поясняват нещата по много сносен начин - метнете едно око.

И освен че коментират активно поведението на своите електрически прототипи с тестващите ги хора, от BMW очевидно слушат добре. "Някои от нещата, които предложих (като режим на движение по инерция по магистралата) всъщност са приложили в ActiveE". Това далеч не е всичко, разбира се и ето списъкът от подобрения, които Том открива:

Активно топлинно управление

В Ню Йорк и Ню Джърси хората, които шофираха MINI E посочваха ефекта, който студеното време оказва върху пробега на колата. Пасивната й система за топлинен контрол се свеждаше до малка перка, която обдухва батерията с въздух от вътрешността на купето, без да има опция за предварителна настройна на вътрешната температура докато зареждаш.

Това означаваше, че пробегът на MINI E се намалява с до 40 процента при много студено време - неприемливо за много от шофьорите по източния бряг.

ActiveE има (както вероятно името подобава) активна система за топлинен контрол, с която и батерията, и купето могат да се подготвят предварително, докато колата е включена в мрежата. С ActiveE може да стартирате пътуването си с изцяло заредена батерия, затоплен интериор и с точната температура на батерията, независимо от външната температура, което без съмнение ще удължава пробега на ActiveE в зимните месеци.

Eco-Pro режим

Само с натискане на бутон зад превключвателя за скоростите активирате това, което BMW нарича Eco-Pro режим. Това намалява подаваната мощност към електромотора и съответно за затопляне и охлаждане на кабината. BMW очаква, че този режим ще добавя 10 процента към пробега, разбира се, и няма как да не се досещате, че това означава по-малко динамика при шофирането.

Този режим може да е полезен в дни, в които ще изцеждате всяка капка от колата, било то просто заради нуждата от изминаване на по-дълго разстояние.

Плъзгане

ActiveE разполага със "средна позиция" на педала за ускорение, което позволява на колата да се "плъзга". В този режим, регенеративното спиране не се активира при леко отпускане на педала. Вместо това, колата се плъзга като по инерция, без да използва каквато и да било енергия. Ако отпуснете педала още малко, реген системата се включва и бързо забавя колата.

Тази функция има за цел да удължи пробега на колата, доката се движите по инерция, което се оказва наистина ефективно. При MINI E има много тънка линия между ускоряването и активирането на регенериращата система, но в ActiveE позициите в хода на педала са променени и е по-лесно да се носиш по инерция или да се "плъзгаш", както го наричат в BMW.

Хей, майтапчийската, това напомня на изключването на жигулетките по нанадолнище за движение 'по енергия' в едни отминали вече години... Cool

Том е успял да активира плъзгащия режим на няколко пъти по време на своя тест и според него системата определено работа по описания начин. Един недостатък на този етап е, че при случайно отпускане на педала малко повече реген системата се активира, без това действие да е желано. "Този режим определено ми харесва и със сигурност ще го използвам, но вероятно повечето хора ще имат нужда от време, за да свикнат с него", добавя Том.

Домашни зарядни станции

Колкото до зареждането, BMW си партнира с AeroVironment (поне в щатите - но днес очквайте подробна статия за проект и със Siemens), за да осигури станции за ползване в гаражите на участниците в ActiveE тест програмата. Колата може да приема 32 ампера и да се зарежда със 7.7 киловата, което ще пълни батерията за по-малко от 5 часа. Както и с всяка електрическа кола, зареждането не е константно и забавя в последните около 10 процента от процеса.

Пак на познатото място, но с ток...
Пак на познатото място, но с ток и в гаража...

BMW твърди, че с час зареждане ActiveE ще може да изминава 40 километра, докато стигне до последните 10 процента. Това 'енергично' 7.7 кВ темпо на зареждане ще бъде много полезно, ако сте изтощили батерията и искате бързо да добавите някой и друг километър за ново кратко пътуване или за удължаване.

ActiveE няма да може да се зарежда от бързи (DC) зарядни станции. На въпрос на Том дали i3 ще притежава такава опция, от BMW са отговорили, че това решение все още не е взето. Но с наскоро обявеното споразумение между няколко автопроизводители, това едва ли липсва като функция в предстоящата електрическа кола на баварския концерн.

BMW ActiveE започва в следващите дни от САЩ, след което малко по-късно и в някои Европейски градове. BMW ще произведе 1,100 ActiveE, 700 от които ще бъдат отдадени на лизинг в САЩ за период от 24 месеца с $2,250 първоначална вноска и по $499 на месец. Защо повече в щатите, при положение че BMW е германска компания. Ами, много просто. Чудесно е, че в Европа си обичаме много икономичните дизели, но докато им се радваме в Америка демонстрират сериозен интерес към електро колите... И вие щяхте да обърнете повече внимание на по-активния пазар, нали?

[От: Green Car Reports]

Прочетено 1271 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:51
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.