Неделя, 23 Октомври 2011 13:48

Nissan LEAF – GreenFleet Awards електромобил на годината в Европа

От
Nissan LEAF е победител в електрическата категория на GreenFleet Awards 2011

Че кой друг, честно казано. Няма толкова смела стъпка, като тази на Nissan в електромобилно отношение, която голям автопроизводител предприема в нашето съвремие. С вече над 6 милиарда долара инвестирани в развитие на електрически модели, алиансът Renault/Nissan е тотално начело на електрическата революция. Renault пък е първата компания, която пуска на пазара пълна гама модели {tooltip}ЕПС{end-link}Електрически превозни средства{end-tooltip}, а изцяло електрическият LEAF на Nissan се продава от миналия декември. И като единствен 100% масов електромобил на пазара (в мащабите и количествата, в които се продава) LEAF просто обира всички зелени (и не само) авто награди. Ето и поредната - с подкрепата на EDF Energy, петвратият хечбек е избран за Електрическо превозно средство на годината на GreenFleet Awards 2011...

Колин Бойтън, маркетинг мениджър на GreenFleet обяснява избора:

В доказано практичен вариант с пет врати, с голям багажник, високо ниво на оборудване и най-важното - 170 км електрически пробег, Nissan LEAF е логичният избор тази година. Към тези неща добавете включването на модела в авто-парковете в цяла Великобритания и това определено означава, че сега Nissan LEAF е пазарен лидер, който със сигурност ще става част от все повече фирмени авто паркове на компании, които припознават електрическата мобилност.

Nissan LEAF Световна кола на годината 2011
Nissan LEAF Световна кола на годината 2011

По наша информация в България Nissan LEAF ще бъде 'изпреварен' от друг електромобил на алианса, по-големият Renault Fluence Z.E., който силно се надяваме да видим на нашия пазар и най-вече по улиците (вместо само на подиума по време на някой автосалон) следващата година. За целта редовно подпитваме Renault България как се движат нещата и макар информацията да е оскъдна, следейки останалите пазари поне знаем къде и кога колата ще стига първо до клиентите. Като за начало Renault стартира с електрическото Kangoo, което ще бъде налично на някои пазари преди края на 2011 г., а едва ли има по-щастлива в електромобилно отношение компания от Renault, която наскоро спечели мега поръчка от френското правителство за доставка на 15,600 електрически превозни средства.

Още малко информация за Nissan LEAF - от началото на 2013 г. моделът ще се произвежда и в завода Съндърланд в Англия, като на този етап не знаем дали от там ще излизат коли само с десен волан. Ако има и за останалия европейски пазар, новината ще е много добра, защото с производство в ЕС и цените ще паднат.

eCars.bg


Прочетено 1276 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:50
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.