Неделя, 30 Октомври 2011 16:53

Car2go споделянето на електро коли обгръща Амстердам

От
car2go схемата с 300 нови електрически Smart ForTwo в Амстердам

По време на втората електромобилна конференция в София на 11 ноември от една от представителните сесии в първия панел разбрахме, че още в началото на 70-те години на миналия век в Амстердам е имало, за съжаление неуспешна, проба за старт на схема за споделяне на електромобили, но 40 години по-късно нещата изглеждат коренно различно. Сащисани от факта, че още преди толкова време холандците са мислели в тази насока, в 2011 г. съвсем спокойно приемаме новината за поредното разгръщане на съвременна схема за споделяне на електрически коли...

Car2go поделението на Daimler пуска (не на вода) една от първите големи 'флоти' от електрически коли за споделяне, вече се досещате - в Амстердам. От 24-ти ноември, 300 Smart ForTwo Electric мъника ще бъдат на разположение за използване при желание, без нужда от връщането им на определена станция. Презареждането след употреба също не е задължително, защото пробегът на електрическия Smart ForTwo е 8 до 10 пъти по-голям от този на оперативните разстояния в рамките на car2go схемата.

Амстердам ще бъде петият град с car2go услуги в световен мащаб, но първият в Европа с изцяло електрически автопарк и макар това да не е единствената причина, зарядната инфраструктура за електромобили в града използва електроенергия само от възобновяеми източници. Със стартът на car2go в Амстердам се въвеждат и нови цени за услугите, не само за Амстердам, но и за всички други места из Европа, където car2go ще работи в бъдеще.

Не са 30,000 коли, но и за тези 300 (както и за други електрически коли) е помислено по отношение на зареждането, с 250 монтирани в градската зона зарядни станции, повечето от които с две зарядни точки, а до края на 2012 г. Амстердам ще има общо 1,000 електро колонки.

Car2go Амстердам ще работи в зона от 80 кв. км, която покрива големи части от града. Размерите й се простират до магистралата и включват Зюидас, Арена и Ийбърг, но не и северен Амстердам. Колите може да се карат навсякъде, но в края на периода, за който са наети, трябва да бъдат върнати в работната зона. Взимането и оставянето става от и на който и да е обществен паркинг в рамките на същата тази зона или на някое от 36-те специално маркирани с car2go знак парко-места на шест Q-Park гаража в центъра на града.

Не е нужно колите да се оставят до зарядна станция, но ако капацитетът на батерията е под 20%, това е задължително. За улеснение, бордовата навигация показва най-близките места за зареждане. Ако пък зарядът в батерията е под 40%, наемателят получава 10 безплатни минути за презареждане на батерията и няма нужда от зареждане 'до горе' за повторно използване: ако батерията е над 50% следващият клиент може да вземе колата.

Всичките 300 Smart ForTwo електромобилчета са снабдени с телематична технология, която позволява напълно автоматизирано, лесно и удобно наемане. Възможно е спонтанно наемане на колите, без нужда от обвързване с определени срокове или места за връщане на колата. Електрическият Smart има тягова литиево-йонна батерия, автоматична скоростна кутия и пробег от 135 км, а от към 'екстри' - климатик, радио и навигационна система.

Електрическият Smart ForTwo под наем и с навигация
Електрическият Smart ForTwo под (car2go) наем и с навигация

С новите цени една минута car2go шофиране струва 29 Евро цента, таксата за час е €12.90, а за цял ден (24 часа) - €39. Ако спирате по някакви причини, има специална паркинг тарифа от 9 цента на минута или €5.40 на час, а застраховката, таксите, електричеството и паркирането са включени в цените.

Заради ограничения пробег на електро колите, в Амстердам няма да има ограничение на километрите. В други европейски градове, където car2go схемата предлага коли с ДВГ, в тарифата са включени първите 20 километра, а всеки допълнителен километър струва 29 цента. Статистиката от стотици хиляди car2go наеми в четири града показва, че над 95% от всички car2go наеми не прехвърлят границата от 20 километра, така че за повечето клиенти новите цени са добре дошли, защото всеки ще може да кара повече от 20 км, без да плаща допълнително.

Статистиката показва още, че над 45,000 члена са използвали 1,100 car2go коли над 900,000 пъти, а средната продължителност на един car2go наем е между 15 и 60 минути, за преходи между 5 и 10 километра.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 2672 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:45
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.