Print this page
Вторник, 13 Декември 2011 10:41

Сам човек пробужда Исландия за електромобилите

От
Гисласон позира до един от внесените в Исландия конвертирани електрически Mercedes ML

Преди година и половина малка Исландия нанесе големи щети на цяла Европа и самата тя бе покрита с много, много пепел. Става дума за огромното вулканично изригване, разбира се, исландците не са нападали никого. Сега след като прахта е разчистена, от там идват други, много по-чисти новини. Наскоро исландската телевизионна програма Independent People (Sj?lfst?tt f?lk) излъчи половинчасов епизод за харизматичния предприемач Гисли Гисласон и неговите усилия да замени бензиновите коли с електрически в своята страна. С конвертираните от Amp Electric Vehicles и вече изцяло електрически варианти на Mercedes ML, които се движат из Рейкявик от май тази година, мисията му със сигурност има стил...

По повод предаването, Гисласон казва:

Предаването беше за мен и моята мисия да променя нещата тук в Исландия – от бензинови към електрически коли. Имах шанса да обясня всичко за електромобилите, инфраструктурата и ползите – и да посоча факта, че най-голямата бариера е нашето съзнание (другите неща вече са решени). И понеже си купих билет за Virgin Galactic, моето космическо пътуване беше също една от темите в шоуто. Аз ще бъда първия исландец, който ще отнесе исландския флаг в космоса. Шоуто беше невероятен хит тук в Исландия – и наистина пробуди хората.

Не е фотомонтаж - до звездата на Mercedes има надпис ELECTRIC
Не е фотомонтаж - до звездата на Mercedes има надпис ELECTRIC

Една причина електромобилите да имат такъв потенциал в Исландия е, че там те не се облагат с вносни данъци, докато на колите с ДВГ се налага солен ДДС плюс вносни данъци. Гисласон обяснява, "Планът е да се възстановява ДДС за всичките електромобили от 1-ви януари 2012 г. до 2020 г. или докато 10 процента от колите вече използват 'зелена енергия' (което стане първо) – сега ДДС върху колите е 25.5 процента (върху цената на колата + транспорта и вносното мито)." Ако исландския план е успешен, "подобни инициативи" предстоят и в Норвегия.

Първата стъпка за Гисласон е да направи електромобилите "възможен избор за хората в Исландия" до края на 2012 г. Трите аспекта на този план включват и бавно, и бързо зареждане, осигуряване на "широка гама" електромобили и да се "създаде нужната умствена нагласа за всичко това."

Видеото (с английски субтитри) казва повече, а вие ни кажете в коментарите отдолу кой в България смятате, че би поел ролята на Гисласон?

[От: Autoblog Green]

Прочетено 2614 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 08:58
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.