Print this page
Неделя, 29 Януари 2012 12:38

Tesla Model X – едно загатване за електрическия SUV

От
Tesla Model X SUV скица, силует, тийзър или каквото там ви харесва :)

Може и да му викат тийзър, но ние пък си му казваме загатване. Или пък дори 'частичен силует', защото точно такъв Tesla Motors 'отпусна' на жадните като нас и (сигурно) вас, да зърнат преди премиерата (дългоочакваната премиера!) на първия си собствен електрически SUV - Model X...

Въпросният Tesla Model X трябва да бъде официално показан на 9-ти февруари и предвид наличието на само още един електрически SUV - Toyota RAV4 EV (чието електро задвижване всъщност е дело на Tesla), големият интерес с оправдан. SUV моделите вече са изключително популярни в световен мащаб и на места дори доминират търсенето, а като казахме наличен (за Toyota RAV4 EV) имахме предвид, като алтернатива, защото продажбите все още не са стартирали и предвид очакваните малки количества едва ли много хора ще се доберат. С две думи понятието електрически SUV тепърва предстои да става реалност и по всичко личи, че Tesla Motors ще бъде основен 'художник на този пейзаж'.

Като стана дума за това, че поне първоначално Toyota RAV4 EV ще бъде в 'ограничен тираж', се сещам за атаките срещу Chevrolet Volt в родната му Америка. Електромобилът с удължен пробег буквално се превърна в политическа боксова круша, но в Европа нещата седят по съвсем друг начин. Колегите от Thegreencarwebsite.co.uk казват, че в Англия интересът надхвърля много повече обявените 'квоти', като над 2,500 души вече са потърсили Chevrolet. Англичаните, както и всички ние в Европа обаче ще имаме на разположение не само волтове, но и ампери, защото освен Chevy Volt, на нашите пазари ще се предлага и европейската версия на колата - Opel/Vauxhall Ampera. Е, избор очевидно ще има.

Отплеснахме се малко, но темата тук е очакваният Model X на Tesla Motors и ако съдим по оскъдната художествена информация, която получаваме с тази скица, крайният вариант май ще бъде доста интересен. Толкова интересен, че според ИД на Tesla, Елон Мъск, "Повечето коли са голяма боза. Тази не е."

От г-н Мъск сме чували още и "По-бърз от Porsche 911 и по-просторен от Audi Q7", но това си е направо мега заявка, която засега ще оставим 'на трупчета'. Нямаме никакви съмнения във възможностите на Tesla, обаче, предвид геройското постижение на компанията с топ версията на Model S, коята дърпа до 100 км/ч за 4.4 секунди и осигурява пробег от 500 километра с едно зареждане на батерията - при това очаквана пазарна реалност само след няколко месеца!

И все пак, ще разберем много повече за Model X само след десет дена, когато Tesla ще покаже модела на своя уебсайт в 8 вечерта на 9-ти февруари. Тогава у нас ще спинкаме сладко, но на 10-ти рано сутринта на централно място в eCars.bg очаквайте истинският облик на новия Tesla Model X Wink.

eCars.bg

[Снимка: Autoblog Green]

Прочетено 1836 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:11
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.