Print this page
Вторник, 07 Февруари 2012 20:00

400 коня под капака: електрическа супер кола набира скорост

От
Електромоторът на Lightning GT е впечатляващ, колата ускорява до 100км/ч за 4,5 сек

Това май ще е поредното доказателство, че 'електромобил' не означава непременно малка градска кола, със 'спокоен нрав'. Дойде момент, след почти две години разработка и множество стадии на развитие, супер-електромобилът Lightning GT да се появи на сцената и да защити тезата, че 'зелените' технологии ще спасят света... а чрез него (Lightning GT), ще го спасяват доста скоростно :)!

Автопроизводителят Lightning Car Company представи не просто един от най-добре изглеждащите електромобили изобщо, но и едно от най-впечатляващите постижения на инженерната (електромобилна) мисъл под капака. Докато повечето {tooltip}ЕПС{end-link}Електрически превозни средства{end-tooltip} са с литиево-йонни батерии, при GT-суперколата те са литиево-титаниеви - още по-силен и по-стабилен енергиен пакет. Пробегът с едно зареждане може да достигне 250 км, а самото зареждане може да става само за 10 минути, с външно зарядно устройство. Специалната батерия е с изключително дълъг живот и дава възможност за равномерно, постоянно разполагане с наличната енергия, независимо от нивото на заряд. Това означава, че водачът може да ускори, да кажем, до 160 км/ч, както при 100% заредена батерия, така и при дори 1% остатъчен ток. С впечатляващите (под) 5 секунди за достигане на 100 км/ч от място, електромобилът ще задоволи всяка нужда от 'скоростен' адреналин на притежателя си.

Както се очертава, в сегмента на супер електромобилите ще има бая 'блъсканица'
Както се очертава, в сегмента на супер електромобилите ще има бая 'блъсканица'

Lightning GT отлично би подхождал на британския шпионин Джеймс Бонд, а също по подобие на две други британски икони - луксозните марки Aston Martin и Bentley, това ще бъде супер ексклузивна кола. Плановете на производителя са за производство на (само) около 200 електромобила годишно, а цената на тази рядка находка ще бъде над $280,000. Странно, първи ще я тестват не британците от легендарния (с май, не особената си любов към електро колите и може би точно заради това) Top Gear, а американските им 'опоненти' от Translogic...

Вижте представящото видео и се запознайте със 'Светкавицата' Lightning GT:

[От: Translogic]

Прочетено 3413 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:56
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.