Петък, 24 Февруари 2012 14:20

'Зазида' ли се Tesla с батериите си?

От
Има ли основание за тревога при батериите на Tesla Roadster?

През последните няколко дни, в електромобилния свят скоростно обикаля една лоша новина под термина 'brick' (тухла) - свързана с батерията на Tesla Roadster. Използваната дума е взета от компютърния свят, а употребявайки я, се има предвид 'да зазидаш' ситуацията, т.е. тотално да блокираш/направиш едно електронно устройство неизползваемо. Ново притеснение за собствениците на електрически коли: 'зазиждане' на вашето ново, скъпо возило!

В този случай - за електромобил, това би означавало да се изтощи батерията така, че нищо по колата да не работи, като по този начин се налага използването на доста 'солените' услуги на 'Пътна помощ' и дори подмяната на мнооого скъпата батерия - около $ 40.000 за готината Tesla Roadster.

Това е цената за Майкъл Дегуста, който е написал подробно мнение по въпроса и твърди, че знае за пет случая при Roadster, които са били 'зазидани'. Тъй като това е първото такова събитие, за което се чува в сегмента, изненадата беше още по-голяма, че касае 5 електромобила?! Заради разни неясноти и особено след като някои хора вече намират 'пропуски' в оплакването на Дегуста, колегите от ABG са го помолили да им изпрати подробности и доказателства за тези аварирали електромобили; отговор все още нямат.

От своя страна Tesla - чрез AutoblogGreen - предлага доста неясно становище по въпроса Wink:

Батериите на Tesla са създали проблем, може би и заради вина на собственика...Подменят се, но са доста скъпички
Батериите на Tesla ли са проблем или някое 'задволанно устройство'?

Всички превозни средства се нуждаят от някакво ниво на грижа от собственика си. Например, автомобилите с двигатели с вътрешно горене изискват редовни смени на маслото или двигателя ще бъде съсипан. За максимална ефективност електрическите превозни средства трябва да бъдат зареждани от време на време, когато не се използват. Всички батерии са податливи към повреда, ако продължително време са оставени с нуклев заряд. Въпреки това с множество контра-мерки в почти всички случаи, Tesla избягва този проблем. В продължение на седмици /дори месеци/ батерията на Tesla може да остане изключена, без зарядът да спадне до нула. Собствениците на Roadster 2.0 и всички последващи продукти на марката, може да проверят своята Tesla-сигнализация, алармираща при твърде ниско ниво на заряд. Всички коли Tesla имат различни визуални и звукови предупреждения, ако батерията 'падне' под 5 процента. Вследствие на потребителския опит и препоръки, Tesla осигурява разширена препоръчителна поддръжка.

Също така е вярно, че превозните средства ще имат нужда от някакво обслужване и дори сервизиране, ако дълго време не се използват. В ръководството на потребителя за Roadster 2.0/Roadster Sport се казва, че "Свръх-зареждането може трайно да увреди батериите" и "При неизползване за повече от 15 дни, силно се препоръчва електромобилът да е включен в мрежата" (от раздел "Изключване на превозното средство" който може да прегледате тук), но не уточнява какъв вид е увреждането или колко скъпо ще струва поправката. Говорителят на Tesla, Рикардо Рейес, каза за AutoblogGreen, че "се работи сериозно за 'разбулване' на ситуацията и съвсем скоро ще има повече информация".

[От: Autoblog Green]

Прочетено 2373 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:42
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.