Понеделник, 27 Февруари 2012 15:45

Tesla съвсем отхвърли 'тухлите'

От
Tesla Model S и Model X няма опасност да бъдат 'зазидани'

Миналата седмица се разгоря едно 'скандалче' между недоволни потребители и 'некоректните, лоши хора от Tesla'. Проблемът беше разрешен бързо и макар да не знаем какво е предприето от едната или другата страна, стана ясно, че 'намирисва' на злоупотреба от страна на клиента. А ето официалния, изчерпателен оговор от Tesla Motors по въпроса със 'зазиждането', който се свежда до следното...

На сайта на Tesla, дружеството е представило доклади, че пет броя Tesla Roadster са превърнати в прекрасни статуи, които се нуждаят от по $ 40,000 за ремонт, защото батериите им са били изтощени прекалено много. Официалната, но неистинска част (освен ако не трябва да вярваме, че написаната статия наистина е от 'Tesla Motors') казва, че '... 'зазиждането' е последица от някакъв нелогичен страх, основаващ се на ограничена информация и неразбиране качествата на системата на батерията на Tesla'.

По принцип, електрическите превозни средства имат много по-малко поддръжка в сравнение с тези с двигатели с вътрешно горене, но задължително всички превозни средства изискват някакъв вид поддръжка. Tesla 'иска' от своите собственици да не забравят да зареждат колата си. Не непрекъснато, а редовно. Ето че нещата стават интересни, когато Tesla излага някои уточняващи моменти за това колко дълго време превозни средства, включително и новите Model S и X, могат да не се зареждат:

На Roadster от първо поколение ще са необходими повече от два месеца, за да се изтощи батерията така че да се 'зазида' - ако е паркиран с 50% заредена батерия и не се включва в мрежата. От тази отправна точка, Tesla последователно обнови и подобри технологията си за батерията. Например: батерията на Model S, паркиран с 50% заряд в нея, ще достигне пълно изтощение след около 12 месеца, като също така има възможност за самосъхранение, тъй като те ще достигнат ниско ниво на заряд, като преминат в така наречения режим на 'дълбок сън', който още повече ще намали загубата. Model S няма да позволи нивото на неговата батерия да падне по-ниско от около 5% - долна граница на заряд. В това състояние колата може да остане още много месеци. Разбира се, може да шофирате Model S до пълно 'изцеждане' на батерията, но дори и в това състояние, ако в рамките на 30 дни включите батерията да се зареди, тя безпроблемно ще се възстанови на 100%.

Накратко:

'Model S и Model X ще имат батерии, които могат да не се зареждат повече от година когато при паркиране са имали само половината от заряда. И когато тази година отмине, единственото което трябва да се направи е да се включи към мрежата - възстановява се напълно.'

Така че, докато публикациите свързани с Roadster # 340 продължават да излизат, най-малкото, което стана ясно е, че 'зазиждането' е един невероятно необичаен и необикновен проблем, които още се коментира.

Прочетено 1785 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:40
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.