Сряда, 29 Февруари 2012 14:54

Електромобили: няма по-модернистичен от ЕО (видео)

От
dfki_eo_smart_connecting_car

Вероятно има прослойка, която се е наситила на електромобили, изглеждащи стандартно и нищо чудно за тях (или от тях) да е създаден концептуалният ЕО. Моделът, меко казано, изглежда странно, но така както има висша мода, която не е предназначена за улиците, има и паякообрязен електромобил, който надхвърля понятието 'дизайнерски'. Изработен е от инженерите в DFKI (Новаторския център по роботика, Бремен), в партньорство с местния университет по математика и информатика.

Нека да обобщим: 'умното' EO-електрическо превозно средство, взема някои от технологиите на най-добрите концепции, които сме виждали досега: между GM EN-V (автономно превозно средство) Hiriko (сгъваемо), Nissan Pivo (90° въртящи се колела), Dock + GO (ремаркето, прикрепяно към превозното средство, за настаняване на повече пътници и осигуряване на по-голям простор) Lumeneo Smera (с удивителната система за наклон).

 Ето това се нарича събирателна технология!

Със сигурност ще се чувствате перфектно с този електромобил в градския трафик, а външният му вид само ще привлича внимание към водача... или поне така ще се успокоявате!Wink

Чисто технически EO изглежда така: двуместен, тежащ само 700 кг - независимо от 'отрупалите' го технологии. Той се захранва от 4 вградени ел-мотора - по един във всяко колело - с мощ 4 кВ всеки. Максималната скорост е ограничена до 'градските' 55 км/ч.

Има и едно генерална иновация, ЕО предлага интелигентно зареждане в режим на движение на 'конвой' - превозни средства, движещи се едно след друго, прикрепени към редицата, може автоматично да презареждат изтощените си батерии.

Не се споменава пусков производствен срок, но можем да заложим едни оптимистични 7-10 години, до евентуалната поява на EO за масовия потребител...иначе прототипът ще бъде показан на изложението CeBIT в Хановер - 6-10.март.

Вижте нагледно новаторския проект, може пък EO да е вашият фаворит:

 

Прочетено 2833 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:35
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.