Понеделник, 05 Март 2012 16:23

Стигат ли 200 електро коли за 'най-зелена' олимпиада 2012?

От
Електромобили на Олимпийските Игри Лондон 2012

Олимпийските игри Лондон 2012 имат амбицията да се превърнат в 'най-зелените' досега (хм, вероятно, ако не отчитаме тези преди появата на колите с ДВГ) и като част от ангажимента лондонският организационен комитет на олимписйкитe и параолимпийските игри планира монтаж на 120 зарядни станции за захранване на 200 електрически превозни средства, които ще обслужват за превоз на официални лица и състезатели в олимпийското градче. И ако това не е супер начин за популяризиране на електрическата мобилност, не знаем кое е...

Бях в Лондон през декември миналата година и имах шанса да разгледам част от олимпийското градче - разведе ме приятел, работил по строежа от самото начало. Тогава все още нямаше достъп до повечето обекти, но и в тъмна лондонска вечер (при наличното осветление) не беше проблем да добия представя за мащабите на това грандиозно чудо. Затова не ме учудва, че Кодексът за възобновяеми източници, съставен през 2008 г., служи като отправна точка за организационния комитет по взимане на информирани и балансирани решения при предлагането на продукти и услуги. Според същият този кодекс, организационният комитет е посветен на провеждането на 'ниско-въглеродни' игри, а доставчиците и партньорите следва да осигуряват подкрепа за осъществяването на тази цел.

Електромобилите да са 5% от общия автопарк

Официалният доставчик, BMW, ще предостави парк от 4000 превозни средства със средно ниво на CO2 емисиите от 120 г/км или по-ниски. Само 5% от тази флота, около 200 превозни средства, ще бъдат електромобили, които ще се използват използвани основно за превоз на атлети и официални лица по  време на игрите. И за да не изглеждат това 'само; твърде недоволно, да, и 200 не са малко и определено е супер инициатива от този род, на която много се радваме. А освен това за точно тази бройка си има обяснение.

Електрическа MINI E олимпийска 'инициализация'
Електрическа MINI E олимпийска 'инициализация'

"Не беше оперативно възможно да предоставим повече електромобили, заради интензивната употреба на транспортните средства по време на игрите и съответно изискванията за презареждане", се казва в доклад на Комисията за устойчив Лондон 2012 на име 'Пред финалната линия'. "По-интензивно използване на електромобили щеше да изисква много по-мащабна зарядна инфраструктура… която нямаше да има значителна последствена стойност в сравнение с досега изградената," пише още в доклада.

Това обаче не е всичко - допълнителна инициатива, финансирана от съвместно предприятие за горивни клетки и водород смята да пусне 15 водородни таксите в Лондон по време на игрите по-късно тази година.

120 нови зарядни станции

Осигуряването на зарядна инфраструктура е съществено, за да се гарантира, че електромобилите може да бъдат използвани ефективно. EDF Energy и GE планират монтаж на около 120 нови зарядни станции на паркинги на Уестфийлд в Стратфорд, Ексел, Стратфорд Интернешънъл, Парк Лейн (Уестминстър), Медия Център в Олимпийския парк и няколко по други обекти.

Зарядните точки ще бъдат свързани чрез централна софтуерна система за управление, която ще контролира мрежата от електро колонки. След Игрите, зарядните точки ще станат част от зарядната инфраструктура за електромобили на Лондон, която до 2013 г. трябва да включва 1,300 места за зареждане, при около 400 налични сега.

Ролята на електромобилите в логистиката

Освен за трансфер, електромобилите ще се използват и за логистични нужди като доставка на различни артикули за обектите в олимпийското село, макар ролята им в това отношение да е незначителна в сравнение с тази на конвенционалните превозни средства - 10 % от общо 150 превозни средства на UPS ще бъдат електрически.

Честно казано това хич не е толкова малко - само преди година-две на разположение за каквото и да било имаше само експериментални бройки, а сега говорим за десетки и стотици и още от сега си представяме ефекта, който ще се получи от използването на електромобили по време на Олимпийските игри.

[Източник: cars21]

Прочетено 2434 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:29
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.