Неделя, 01 Април 2012 10:32

Електрически SUV с $47,000 необлагаеми в Исландия

От
Електрически SUV конверсии с правителствена помощ в Исландия

Големите SUV машини имат много почитатели и противници в наши дни. Мнозина обичат да се возят нависоко в големи и мощни модели, други дори се обединяват в общности срещу използването на такива безсмислени в града превозни средства. В Исландия, правят трето - преобразуват ги до електромобили, за което вече дори имат подкрепата на държавата...

След като успя да покрие с прах цяла Европа и да фалира преди няколко години, малката островна държава се възстанови супер бързо и то без никаква помощ - така решиха нейните жители. И не сгрешиха. Исландия определено е много напред по отношение на възобновяемата енергия, но далеч не се е освободила от нуждата от петрол. Затова, и понеже там не е като да не се карат тукмаци от рода на Range Rover, една стъпка напред в подобряване на ефективността на такива модели в Исландия предприеха с масовото им конвертиране до електромобили. Досега това не беше особено лесно, но добрата новина от човека ангажирал се да направи Исландия електромобилна страна – Гисли Гисласон от Northern Lights Energy – е, че наскоро исландското правителство е направило купуването на електро коли по-поносимо действие.

В имейл до колегите от Autoblog Green Гисли нарича това "голяма стъпка":

Както знаете, в Исландия няма вносни данъци за електромобили (и много високи за модели с ДВГ). За разлика от Норвегия (която е номер 1 в света по инициативи за електромобили) ние имаме много висок ДДС върху всички коли (25.5% върху цената). Миналата седмица, исландското правителство реши да направи нужните промени в законите за ДДС върху електрически коли. ДДС няма да бъде премахнат 100%, но първите $47,000 от цената на всеки модел ще бъдат необлагаеми с ДДС.

Според Гисласон това означава, че повечето, ако не всички малки електро коли в Исландия ще се продават без никакви данъци, което ще изравни цените им с тези на идентичните модели с ДВГ. За Гисласон и неговия екип, който се надява да продава електромобили в Исландия преди края на годината "Точно това чакахме."

На такива неща се надяваме и ние у нас, макар че нашият парламент отхвърли предложение за освобождаване на електромобилите за фирми от ДДС, като за целта помагаме за популяризирането на електромобилите с нашата Кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМИБИЛА! и се готвим за лятната Национална електромобилна обиколка на България, която организираме чрез създадената от нас Национална Информационна Платформа ЕЛЕКТРОМОБИЛИ. Не знаем дали това с конверсиите ще го бъде у нас, но за електромобили като цяло ще даваме здраво жега.

eCars.bg

Прочетено 1786 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:06
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.