Вторник, 01 Май 2012 08:55

Ексклузивно: Toyota представя новия електрически RAV4 до дни

От
elektricheski_toyota_rav4_oficialno

Toyota започна всичко това през 90-те години на миналия век, когато реши да пробва потребителя с първия си хибрид. Тогава продажбите на Prius бяха дори по-слаби от тези на първите съвременни електрически модели, но последните стъпват точно на факта, че Prius проправи път за "електрическото". От 2012-та хибридът на Toyota вече (и най-после) се продава и в зареждаем вариант, който има и (също най-после) литиево-йонна батерия. Усещате, че минаваме от хибриди към електромобили, но всъщност малко известен факт е, че Toyota вече има един такъв в своето портфолио, при това в масово производство, макар и само в няколко хиляди броя. Подобно на Prius, първият електрически RAV4 беше "пуснат на пазара" през 1997 г., но само на лизинг. През 2003 г. Toyota прекрати производството, но за разлика от GM, която унищожи грубо своето първо съвременно чедо, EV1, японската компания се съгласи да продаде голяма част от отдадените на лизинг електрически RAV4, над 700 от които се използват и днес. С тази кратка предистория наистина се връщаме в наши дни, защото следващия понеделник Toyota ще представи официално новия RAV4 EV, на специално събитие по време на 26-ия Международен електромобилен симпозиум (tooltip}EVS26{end-link}International Electric Vehicle Symposium{end-tooltip}), който се провежда от 6-9 май в Лос Анджелис...

Задвижващата система на новия електрически модел на супер известния и у нас RAV4 е разработена от Tesla Motors, която освен че продава своя собствен Roadster и ще стартира продажбите на дългоочаквания Model S това лято, осигури задвижващи системи и на 3,000 електрически Smart за Daimler. Както и останалите автопроизводители, когато става дума за продажби и параметри на електромобили, и в настоящия случай Toyota е доста оскъдна в информацията за пазарите, на които електрическият RAV4 ще се предлага, както и кога ще стартират продажбите и каква ще бъде базовата цена на модела. В тази връзка се чуват разни неща от сорта на $55,000, които се надяваме да се окажат дълбоко неверни.

Единственото, което Toyota пусна по мрежата преди официалното събитие е една оскъдна снимка с надпис "electric", който, разбира се, ще има тази версия на RAV4. Най-вероятно обаче няма да има голяма разлика от показания по време на автосалона в Лос Анджелис миналата година. Според колегите от Green Car Reports, успели да покарат тогава концепта, електрическият RAV4 е учудващо мощен и приятен за каране и ние не се съмняваме, че те ще отразят по специален начин дебюта на RAV4 по време на EVS-26, за да могат и други като нас да ви разкажат за него.

eCars.bg

Прочетено 2370 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:06
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.