Четвъртък, 31 Май 2012 10:58

Супер катастрофа с Chevrolet Volt, но пожар в бензинова кола

От
tezhka katastrofa chevrolet volt

Миналата година в щатите ударен (при тестове) Chevrolet Volt се запали след престой от няколко седмици на паркинг на {tooltip}NHTSA{end-link}National Highway Traffic Safety Administration{end-tooltip} и критиците на електромобила наскачаха моментално, като използваха случая да поставят безопасността на модела под съмнение...

С малкия опит, който имат с новите си електрически модели, колкото и да е странно, някак си ни се струва, че автопроизводителите имат нужда от катастрофирали такива, за да могат чрез тестове да определят допълнително нивата на безопасност и да правят съответните настройки. Сега такъв повод за GM има, защото съвсем наскоро се е случил тежък инцидент, при който Toyota Camry е ударил паркиран Chevrolet Volt и размазаният електромобил не е предизвикал никакви допълнителни проблеми (като пожар заради повредената батерия).

Според местните медии, инцидентът е станал около 1 сутринта на 18 май, когато шофиращият с висока скорост 22-годишен шофьор на тойотата излетял от отбивка на магистралата и се забил в наблизо паркиран Chevrolet. Както се вижда и от снимката ударът е бил толкова силен, че е помел и електро колата и паркирания то нея Jeep Grand Cherokee на около 5-6 метра, а отломки от колите има и на 50 метра от мястото на удара. Повредена е и къщата на собственика на двете коли, като пострадал е най-вече гаража, а пукнатини по стените има чак в другия край на сградата.

Ясно е, че и трите коли са потрошени, но най-тежко е пострадал електромобилът. Честно казано, ако няма по каква да се познае, че това е Volt. Но най-важното в случая е, че веднага след катастрофата от двигателния отсек на тойотата е пламнал огън, което не се е случило в шевролета, чиято батерия е останала незасегната от удара. Кофти е да видиш такава кола размазана, но наистина е добро доказателство, че Volt е безопасен и с точно навлизащия Opel Ampera на нашия пазар, сега знаете повече за сигурността на двата идентични модела. Очевидно мерките, които GM предприе за допълнително обезопасяване дават резултат...

"Това са само материални щети, които са поправими. Човешкият живот е несравнимо по-важен", казва Стенли Джоунс, собственик на електрическия Volt.

Ей това ти е реакция на позитивен човек и да си признаем ни звучи нормално, казано от еко шофьор, сдобил се още на този ранен етап с електромобил. Наистина е така, дано повече хора реагират по-този начин, вместо яростно да дивеят, оплаквайки почупената си собственост. Не е приятно, спор няма, но след като се случи яростта е последното, което може да поправи нещата или да помогне с нещо.

[От: Green Car Reports]

[Снимка: MICHAEL JOHNSON/Livingston County News]

Прочетено 2087 пъти Последна корекция Четвъртък, 31 Май 2012 11:31
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.