Понеделник, 02 Юли 2012 00:00

Кога ще дойде Tesla Motors в България

От
tesla roadster munich

В края на миналата седмица прекарах половин ден в BMW Welt в Мюнхен. Да разгледам музея, да се разходя из комплекса и сградата с новите модели. Хоп, нямат електромобили. BMW i засега има само в Лондон. Странно, нали? В "централата" засега като че ли не искат да смесват нещата... Не такова е положението в Tesla Motors, обаче. Там дори започнаха с продажбите на първите модели от самата фабрика на компанията в Калифорния. И отварят салони във все повече щати и съответно градове в Европа. Но как точно решава Tesla Motors да стъпи на нов пазар? Това отидох да разбера в салона на електромобилния производител в Мюнхен...

С мисълта, че все още няма как да видя Model S, в един от няколкото прекарани в Мюнхен дни се запътих към салона на Tesla. Там очаквано намерих добре познатия Roadster, макар да не очаквах да видя цели три варианта вътре в салона.

Отнякъде се появи един млад човек, който започнах да обстрелвам с въпроси. Всъщност, салонът в Мюнхен е единственият засега в Германия, но пък вече е на почти три години – отворен е през септември 2009 г. Има и представители в Хамбург и Франкфурт, но тям няма салони. Казвам тези неща, за да се ориентирате каква е позицията на Tesla на огромен и богат авто пазар като германския.

Tesla има общо 13 салона/представители в Европа, най-вече в западната част, но от салона в Мюнхен са си купили коли и хора от Москва и Истанбул. Питам как точно Tesla решава да открие салон на някой пазар и получавам кратък логичен отговор:

"По принцип в Tesla разчитаме на "рекламата" от уста на уста. Съответно, когато видим че всеки месец от определена държава има 1-2 или повече покупки на Roadster, разбираме, че там има интерес. С 1-2 коли случайно или еднократно закупени коли няма индикация, че сме търсени на определен пазар"

С вече прекратеното производство на сегашното поколение Roadster, в мюнхенския салон очакват да продадат цялото налично количество до края на лятото. Е, ще си оставят няколко за салона, разбира се, защото по думите на моя събеседник, първите демо бройки Model S ще пристигнат към края на годината (или в късната есен). Салонът вече е продал близо 250 Roadster-а, което при цена от над €100,000 си е внушителна бройка електромобилни сделки.

Отстрани до салона има и обществена зарядна станция, до която е паркиран четвърти Roadster, с "липсващ покрив" и на въпрос дали в Tesla (Мюнхен) имат впечатления по въпроса дали клиентите на компанията се интересуват от обществената зарядна инфраструктура, отговорът е НЕ. Ммм, да, който си купува такава кола си има и гараж, където да си я зарежда, пък с 300 км пробег с едно зареждане има ток за предостатъчно обиколки. Въпреки това в Германия вече има много електро колонки и зареждането определено става все по-достъпно. У нас също действаме по въпроса и от само едно общинска колонка в Исперих преди година, вече си имаме станции в София, Пловдив, Добрич и все повече нови регистрации в Националния заряден локатор на Elektromobili.bg.

tesla roadster munchen zariadna stancia

Интересното и в Германия, както и в други държави, е, че в Мюнхен са имали клиенти, които година две следили внимателно блога на компанията и нейното развитие, докато се стигне до момента един ден да влязат в салона и да кажат "ОК, вече съм готов(а) да я купя!" Електромобилите са все още непозната технология и по всичко личи, че на мнозина е нужно доста време, за да вземат решение за покупка на електро кола.

Изглежда в Tesla не очакват да видят супер развита зарядна инфраструктура в някоя държава, за да се насочат натам. Търсенето на техните коли е определящ фактор. Но това далеч не е толкова еднозначно. Ние вече имаме голяма колекция от впечатления по темата и зарядната инфраструктура има своето значение - когато тя е налична, хората обръщат повече внимание на електрическата мобилност и има много по-голяма вероятно да се заинтересуват от покупка на електромобил. Една от скорошните ни анкета недвусмислено показа, че повечето от вас ще си купят електромобил с пробег до около 500 км с едно зареждане. Иначе казано, битува мнението, че с много колонки или лесно зареждане късият пробег няма да е проблем и хората ще купуват електро коли с пробег 150 км. Но изглежда това е прекалено голям компромис и ако има електро коли с голям пробег те ще бъдат най-търсени. Какъвто е и случаят с Tesla Model S...

Насочвам се точно към този нов модел на Tesla, защото не очаквам заради Roadster у нас да видим голям интерес. Ако следваме модела на Tesla, значи вероятно ще трябва да минем по пътя на покупки на Model S, когато бъде наличен в Германия, които ако зачестят, Tesla да намери причина да отвори салон и у нас. Ако имате друго виждане, може да го изкоментирате отдолу или във форума Wink.

eCars.bg

Прочетено 11447 пъти Последна корекция Събота, 21 Юни 2014 02:06
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.