Сряда, 04 Юли 2012 12:30

Електроколата Lola 'впряга' 850 коня за тест-обиколка (видео)

От
Още един електрически модел ще се включи в Льо Ман-надпреварата

Твърде силно е да се говори за нашествие на електрически коли в спортните състезания, но определено ги виждаме все по-често на пистите и нови разработки, и модели се 'пускат' в различни авто гонки. В кратко видео ни е представена нова електрическа състезателна кола – прототип от б с нежното име Lola, при нейните първи тестове от MIRA, през миналата седмица...

С пълно наименование Lola Drayson B12/69EV, прототипът има 700V A123-батериен пакет с капацитет от около 60 кВтч. Комплектът захранва четири променливотокови Oxford Yasa електромотори чрез инвертори, доставени от Rinehart. Моторите, с пикова мощност до 850 конски сили и 634 Нм (коментирахме какво са 'коне' и какво е въртящ момент), задвижват задните колела и са монтирани надлъжно на мястото, на което се поставя стандартния двигател. Между електромоторите и карданния вал има редуктор/диференциална свръзка.

Като за дама Lola определено е тежичка, но за състезателен електромобил трябва стабилност – дори може да се каже, че със своите около 1000 кг, е малко 'наднормена', спрямо редовните 900 кг в категория LMP1 на Льо Ман в момента. Цялостната система за контрол на колата е продукция на Technologies Drayson и легендарната Cosworth, които са 'сътворили' оригиналната система за 2010-та във въпросния клас LMP1.

Ето как Lola-Drayson се "запознава" с пистата:

[От: EV News]

eCars.bg

Прочетено 1632 пъти Последна корекция Сряда, 04 Юли 2012 13:08
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.