Print this page
Събота, 07 Юли 2012 16:54

За 1000 км трябват 150 кВтч, но и първите мобилни бяха в куфар

От
elektricheski citroen-berlingo-1094 km probeg

Когато ви питахме електромобил с какъв пробег искате, опцията 200-500 км (където попада Tesla Model S) получи пет пъти повече гласове, а най-харесван от вариантите на Model S се оказва този с най-мощна батерия от 85 кВтч. Това, разбира се, означава най-голям пробег (от близо 500 км в случая). Е, този избор е очакван. Вече сме свикнали да изминаваме големи разстояния с един резервоар, особено с модерните икономични дизели, та кой би искал да се връща назад с електромобилите. И понеже стана дума за 1000 километра, вече има хора, които ги изминават с едно зареждане на електромобил. Не, звездичка и дребен шрифт няма – нещата са по-скоро доста големи...

За германците Даниел Шперлинг и Улрих Сенковски и тяхната компания BEA-Tricks вече сме ви разказвали, ама ето ти пак повод – пътуване от Берлин до Париж (реално изминато разстояние 1094 км), без дозареждане. Героят? Постоянно доработвания електрически Citro?n Berlingo на ентусиазирания германски тим.

Точно тази супер използвана и у нас "баничарка" не е случаен избор, защото през 90-те я имаше и в много ограничен "оригинален електрически тираж". Екземпляри от тази малка серия все още се използват, а цените втора ръка са доста солени, но с малкия си пробег те са много далеч от обилната преработка на германците с батерия два пъти по-голяма дори от тази на използвания за Mission Africa наскоро Berlingo Venturi, разполагащ с доста прилична батерия с капацитет 70.5 кВтч.

За дългия преход екипът стартира от централата на Mobily Solar Association в германската столица, с почивка в Щадверке Херне близо до Дортмунд след първия етап от 530 км. От там дуото потегля към Франция по A1 и A3 към Версай за участие в eCarTec шоуто, където среща си дават множество инвеститори, и производители от сферата на електрическата мобилност.

Супер щастлив, Даниел Шперлинг казва, "Горди сме, че още веднъж успяхме да демонстрираме възможностите на електрическата мобилност. Нашият електромобил измина безопасно голямото разстояние между столиците на Германия и Франция."

mobilen telefon siemens s kufarМобилен телефон Siemens... с куфар

ОК, сега вече знаете какво е нужно на един електромобил, за да измине (над) 1000 км – големичка батерия с капацитет 150 кВтч. Това е почти двойно на най-голямата батерия на Tesla Model S и определено заема не малка част от обема на товарния Citro?n. Но пък, както пише и в заглавието, преди 20 години и мобилните телефони се носеха в куфар, а сега знаете какви са... След някоя и друга година и батериите на електромобилите ще са по-малки и по-мощни. Въпрос е само на време и, разбира се, търпение Wink.

[Източник: BEA-Tricks]

[Снимка и видео: Bea-Trics]

Прочетено 4234 пъти Последна корекция Събота, 07 Юли 2012 18:11
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.