Неделя, 29 Юли 2012 12:49

BMW C еvolution – електрически скутер трепач (видео)

От
bmw_motorrad_c_evolution_elektricheski_skuter

Като доста по-евтино превозно средство, електрическият скутер се търси много повече от електрическата кола. Поне това показва нашата статистика за търсенето в мрежата. Сега съзнанието все още диктува избора на бензинов скутер, заради по-ниската цена. Като видиш обаче нещо като новия електрически скутер на BMW, няма как да не залитнеш поне малко в "зелена" посока. Дори сега да не го осъзнаваш напълно, "зеленото" е накъде в теб и може би просто чака искрата на общото желание за по-ефективно и устойчиво бъдещо да запали масово всички ни. Катализатор на всичко това са и новите динамични и атрактивни електрически превозни средства...

BMW C evolution визитка
Мощност пост./пикова 11/35 кВ
Батерия Li-ion 8 кВтч
Пробег 100 км
Макс. скорост 120 км/ч
Ускорение 0-100 км/ч ~ 7 сек.
Спирачки ABS

Те все още изпитват затруднения в конкуренцията с отдавна наложилите се варианти, задвижвани с течни горива. Ускорение, максимална скорост, пробег – все показатели, които електрическите скутери трябва да подобряват в битката с бензина. Защото веднъж свикнали с повече, не искаме да слизаме надолу по стълбите. Няма и нужда – с новия BMW C evolution е-скутер нулевите емисии вече не означават компромис.

Наистина сега е време човек да е в Лондон – там BMW представя всичките си нови идеи за бъдещата електрическа мобилност. И сега към изложените в плаващия павилион на компанията в олимпийското село и първия i-салон в света на Park Lane в английската столица i3 и i8, BMW дава възможност на авто-журналисти да тестват пет "почти производствени" версии на C evolution е-скутер прототипи по време на Олимпийските игри в Лондон. Сред съмненията, че BMW има резерви по отношение на своето електромобилно бъдеще, това ми прилича на сериозно доказателство, че компанията е готова да върви в тази посока. Виж Nissan/Renault – и там инвестицията в електромобилни линии се измерва в милиарди долари – ясно е, че това е дългосрочна програма и ще минат години, преди инвестициите да започнат да се възвръщат. И как да не си изпеем нашата песен – "конкуренцията ще се погрижи за всичко" – малко бавно, но големите автопроизводители осъзнаха, че Nissan дръпва напред отсега, а оставиш ли някой да дръпне, иди го гони после Wink.

Напоследък все пишем за BMW, но за това просто си има прочина – компанията сега използва Олимпийските игри, за да демонстрира пред много повече хора бъдещите си електрически модели, стартира световното Born Electric турне на i3 и i8 и като цяло BMW определено стана доста по-активна в електромобилно отношение. BMW i Facebook групата гони милион, самата интернет страница на подмарката вече се обновява с повече нови материали, BMW създаде и сайт за своите електронавти, за да показва техните преживявания в тестовия ActiveE период в САЩ и сега новият електро скутер – просто няма как да не даваме рамо, като пишем за всичко това.

BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter_1 BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter_2 BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter_3 BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter_4 BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter_5 BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter_6 BMW_C_Evolution_elektricheski_skuter_7

C evolution ме грабна от пръв поглед и като собственик на BMW, който не използва скутер, но се замисля постоянно за такъв, сега просто си паднах много по мисълта, че някой ден ще мога да карам такъв супер електро скутер. Технологично той е ограничен за максимална скорост от 120 км/ч, ама това е абсолютно ОК да си се кара и по магистрала. Няма спор, че мястото му е в населените места, където с моменталната мощ на електромотора само мога да си представя каква динамика ще дава това чудо по светофари и при задминаване. Според BMW, C evolution се справя еднакво и дори малко по-добре от макси скутерите с 600cc или повече и по този повод компанията пуска на журналистите в Лондон игривото "очаквайте много а-ла-Гран При изненади на светофара"

Градовете ни се пълнят все повече, цените в централните части са високи и за хората работещи там, но живеещи по-далеч, разходите за придвижване вече никак не са малки със сегашните цени на горивата. И за да минеш на електро-скутер, ще искаш да знаеш, че той може да те закара до работа и обратно, без да се притесняваш за пробега. ОК, няма проблем, C evolution може да измине до 100 км с едно зареждане и ето още една изненада – електро скутерът е оборудван със същата технология за съхранение в своите батерии, като футуристичният i3 – а това означава цели 8кВтч батерия!

Зная, че в добавка към достатъчно дългия пробег ще искаш и батерията да се зарежда колкото може по-бързо. Етапът три-минутно зареждане все още не е дошъл, но след като изцедиш и последния електрон от BMW C evolution са ти нужни не повече от три часа за пълно зареждане. Много ти е? ОК, отново има решение – до 70% батерията се зарежда за по-малко от половин час. Зареждането на бензиностанция е бързо, спор няма, но електро скутера си може да заредиш от всеки заземен битов контакт с помощта на кабела, който върви с него. И, разбира се, на всяка зарядна станция за електромобили, като чисто новата фотоволтаична автономна инсталация, която наскоро беше открита пред Интер Експо Център. А с ток от слънцето и липса на връзка с електро мрежата, зареждаш електроенергия наистина без никакви въглеродни емисии и си 100% "транспортно чист."

C evolution може да изминава до 100 км с едно зареждане, това ОК, но с новите умни технологии можеш да си осигуряваш и до 20% "горница" с регенериране на енергия при всяко отпускане на ръкохватката за ускорение, както и с преобразуване на кинетичната енергия при използване на спирачките. Наскоро мръднахме с Opel Ampera до УзанаПолянаФест и от задната седалка наблюдавах как "отговорникът" за електромобилите на Дженеръс Ауто шофира. Свикнал с разхищенията на конвенционалното каране той сам се изумяваше как се опитва да кара по-ефективно електромобила, за да използва пълноценно възможностите на вградените в него технологии. Спиране чрез отпускане на педала за ускорение по-рано, вместо натискане на спирачката в последния момент на светофара, използване на по-агресивния режим за регенериране при спускане и т.н. Така ще е и с C evolution – очаквам е-скутерждиите да започнат да променят стила си на каране, усещайки възможността за удължаване на пробега. Като караш за стотинки започва да става много пристрастяващо да увеличаваш ефективността си – казвам го от макар и все още малко опит.

C evolution е разработен да доставя по-скоро усещане за мотоциклет, отколкото за скутер и за това несъмнено допринася изключително ниският център на тежестта, за който "виновник" е положението на литиево-йонната батерия. Според BMW това дава усещане на супер лекота при управление, особено при ниски скорости в трафика

И накрая, C evolution си има още ABS спирачки отпред и отзад, LED дневни светлини и TFT контролен екран. Това, което си няма е официална цена и дата за пазарен дебют. Затова ни трябва още малко търпение. Е, имаме си видео, разбира се, с което да се подготвим за нещата Cool...

Стефан Николов

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 14241 пъти Последна корекция Сряда, 01 Август 2012 22:59
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.