Сряда, 01 Август 2012 16:55

Electric Life: Audi е-пилоти с/у BMW eлектронавти – всеки има оферта

От
audi_a3_e-tron_e-pilot

В края на май имахме възможност за кратко време да се потопим в новия електрически живот, прекарвайки пет дена с вече предлагания на нашия пазар Opel Ampera. Събрахме доста впечатления, направихме си изводи, разбрахме неща, които се установяват само с практика в реалния живот. Другите германски автопроизводители са все още в подготвителна фаза със своите електромобили, която на този етап не обхваща и нас в България, но както винаги чрез интернет имаме шанса да научим, преди да пипнем. Нямаме някакъв конкретен повод за коментар по Mercedes-Benz електромобили, но затова пък Audi е насреща с нова Electric Life серия, която надниква в сърцето на e-tron технологията за електромобили. Има ли нещо уникално в това? И да, и не. Да, защото всеки, който тества Audi e-tron електромобили, ще се нарича е-пилот, и не, защото BMW вече стартира нещо подобно, само че нарича своите "тест" пилоти електронавти. Е, сега остава да видим как ще се казват "тестоваците" на Benz...

Наистина за всички в България, които се интересуват от електромобили и също искат да ги тестват е малко болезнено да гледат как това е възможно сега в други страни, само че това не бива да ни растойва, а по-скоро да ни стимулира да събираме повече информация, вместо да седим със скръстени ръце и да чакаме някой електромобил да се пръкне ей така отнякъде. В случая можем давидим как  новите "e-Pilots" на Audi пробват електрическия Audi A3 e-tron в продължение на няколко месеца. Всичко е документирано на лента и всеки филм показва отблизо ежедневните преживявания на е-пилотите с електромобил на Audi от първа ръка.

ОК, направо към първия филм, тогава, в който e-Pilot е Ти Чан, която казва сбогом на бензиностанциите, когато монтират зарядно устройство за електромобил в нейния гараж. Е, поне докато електрическият A3 e-tron в ръцете й. Но както показва практиката, веднъж тествалите електромобил намират начин да се сдобият с друг след като върнат "пробата"...

И понеже в заглавието става дума за противопоставянето – понякога един води, понякога друг. Вероятно тук първенството е за BMW, която направи сайт за активиране на бъдещето, за да показва преживелиците на своите електронавти и сега нещата отиват още едно ниво напред – в щатите, където в момента се тества ActiveE, в партньорство с Green Mountain Energy CompanyBMW започва да предлага на шофьорите на ActiveE възможността да зареждат колите си с електроенергия от възобновяеми източници.

С други думи, известните като електронавти (временни) собственици на BMW ActiveE сега имат възможността да си купят сертификати за възобновяема енергия ({tooltip}REC{end-link}Renewable energy certificates{end-tooltip}) от Green Mountain, които да им осигуряват "чисто" електричество за зареждане на техните електромобили. Направо към "цифрите" – срещу еднократно заплащане на $48, електронавтите могат да си купят въпросния сертификат, което им гарантира, че енергията, която ще зареждат за периода на лизинга, ще се доставя само от ВЕИ. Като цяло с шофирането на електрически BMW ActiveE всеки електронавт спестява на околната среда около 4.5 тона CO2 за около 18,000 км шофиране, но това не е всичко. За още по-зелена ангажираност, от май 2012 г. насам Green Mountain осигурява на всеки ActiveE шофьор възможността да монтира соларни панели на покрива на къщата или гаража си с около 35 процента отстъпка. Ей, това си е уникална комбинация от независимост, чудесно преживяване с динамичен нов електромобил и ново еко усещане.

Мда, пакетите тепърва ще се "надуват" и ние сме повече от убедени, че автопроизводителите ще  започнат да се надпреварват ожесточено в предлагане на нови екологични опции покрай своите електромобили. Затова продължаваме да сме супер активни – бъдете и вие такива, че да дойдат по-скоро и у нас Smile.

Благодарим ти, че изчете тази статия и ако я намираш за полезна, сподели я с приятели или кажи какво мислиш по въпроса в коментарите отдолу или пусни тема във форума Smile.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1936 пъти Последна корекция Събота, 24 Март 2018 16:59
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.