Print this page
Сряда, 12 Декември 2012 17:45

Завод за китайски електромобили и електробуси до Брезник!!!

От
byd-e6-taxi-630
Електрически BYD e6 таксита използват, например, в Холандия - май скоро ще си имаме и в България...

Китайската автомобилостроителна компания BYD (Build Your Dreams) е подписала споразумение с групата Булминерал за изграждането на завод за електромобили до Брезник.

Това предава БТА, като се позовава на съобщение на агенция Синхуа, цитирана от АФП. Последния да...

Тамън разказахме историята за тестовия електрически автоелектробус нa BYD в Брюксел и хоп ето ти мега новина – може да си имаме евтини електромобили и електробуси от същата марка под носа ни. За целта е създадено смесено дружество Auto Group Motors, в което половината от капитала държи китайската компания, а другата половина е за българската група от енергийния сектор Булминерал. И сега интересното:

Нашата цел е да произвеждаме 40-60 електрически автобуса месечно, като мощността на завода ще бъде определено до три месеца. Допълнително, продукцията ще бъде разширена с цялата гама на BYD, която включва батерии и LED осветление

  Александър Усачев, ИД на Булминерал

Засега не е ясно каква ще е инвестицията в завода, но като парче ловец в региона, дали пък след известно време няма да ходя на лов с някой произведен там (до Брезник) електромобил Laughing?!? Кметът на града пък логично смята, че изграждането на завода ще реши до голяма степен проблема с безработицата в общината. Супер, надяваме се от сърце да стана така!

Както подсказва името, eлектрическият BYD eBus12 автобус е с дължина от 12 метра, но вероятно по-важното е, че може да изминава до 250 км с едно зареждане в градски условия. В много градове това ще е достатъчно за работа в продължение на цяла смяна, без нужна от дозареждане на литий-желязо-фосфатната батерия на BYD, собствено производство. Добрата новина е, че тази технология вече се е доказала – само в китайския град Шенжен до края на ноември 2012 електрическите автобуси на BYD вече са изминали общо близо 12 милиона километра!

Според агeнция Синхуа, след като бъде окончателно завършен около 2015 г., намиращият се на около 50 км от София завод се очаква да произвежда 50,000 превозни средства годишно.

А, и май се задава местна конкуренцийка за Great Wall... Обаче няма как да не се радваме, че ще си имаме втори завод за коли и се планират инвестиции не в молове и жилищни блокове, а в енергийно ефективни технологии, които осигуряват дългосрочно работни места за много българи.

Ето един наш блог, от който да добиете представа за произвежданите от BYD електромобили и електробуси и мнението на компанията за бързото зареждане.

[От: Агенция Синхуа]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 6863 пъти Последна корекция Петък, 14 Декември 2012 15:58
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.