Print this page
Четвъртък, 14 Март 2013 20:47

Първият изцяло електрически Volkswagen официално след септември 2013

От
volkswagen-e-up
Volkswagen e-up! само на половин година от пазарния си дебют
В този блог: Днес VW e-up! дебютира на конференция, през есента е на Автосалон Франкфурт и след това на пазара.

Това е малко странно, би казал човек, който следи нещата около концептуалния електромобил на VW, защото той беше показан още на Автосалон Франкфурт 2009 и сега, четири години по-късно, пак говорим за дебюти, демонстрации и автосалони, но продажбите все още не идват. В няколко блога в последните месеци казвахме, че те ще стартират през лятото на 2013-та, но ето че сега поне има официална информация – VW e-up! беше показан днес в производствен вариант, но ще може да се купи по някое време след салона във Франкфурт през есента...

Volkswagen e-up! визитка 
Мощност макс. 60 кВ (82 кс) 
Батерия Li-ion 18.7 кВтч 
Пробег до 150 км (NEDC) 
Ускорение 0-100 км/ч 14 сек. 
Макс. скорост 135 км/ч 
Тегло 1,185 кг 
Бързо зареждане до 80% за 30 мин. 

Но важното сега е, че "първият изцяло електрически производствен модел" на VW е официално потвърден, при това с четири врати, четири места и дизайн, който повече няма да бъде променян, докато не дойде време за обновяване.

Сега вече знаем и точните технически параметри, които за удобство сме изнесли в табличката отдясно. Те са типични за голям производител на този етап от развитието на електромобилите, с максималните 150 км пробег или пък зареждане на батерията до 80% за 30 минути, но впечатление правят по-малката мощност (съответно бавно ускоряване) и по-ниското тегло.

С 18.7 кВтч капацитет литиево-йонната батерия също е в златната среда, без да пропускаме факта, че 150-те км пробег, които осигурява, са по Новия европейски цикъл на шофиране. Практиката показва, че реалният пробег е по-малък, но колко точно вероятно ще разберем към края на годината.

volkswagen-e-up volkswagen-e-up_1 volkswagen-e-up_2 volkswagen-e-up_3 volkswagen-e-up_4 volkswagen-e-up_5 volkswagen-e-up_6

Volkswagen e-up! е сред електромобилите, които се зареждат там, където обикновено правим това и сега, с бензин или дизел, за разлика от други като Renault ZOE, чийто заряден порт е под предната емблема. Но по-важното в случая е, че първият електромобил на VW има и опция за бързо зареждане.

Външно e-up! се отличава със светодиодните извивки в предната броня точно под фаровете, между които няма решетка. Нито радиаторна, нито никаква Laughing. Да, при електромобилите няма излишни елементи, които пречат на аеродинамиката.

Вътре... вътре човек е като във Volkswagen – семпло, функционално и, надяваме се, удобно. Снимката на интериора казва всичко.

И в заключение, прес съобщението на VW по повод днешното представяне на e-up! завършва така:

През есента, e-up! ще отпразнува своята панаирна премиера на Международното автошоу във Франкфурт и може да се поръчва след това.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1798 пъти Последна корекция Неделя, 17 Март 2013 13:31
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.